Jak upéct jablečný štrúdl z bramborového těsta | recept
Recept na jablečný štrúdl z bramborového těsta. Snad každý zná klasiku – jablkový štrúdl z listového těsta. Ale proč nevyzkoušet něco nového a né tak tradičního? Podle mě si tento křehký závin z bramborového těsta plněný nastrouhanými jablky zamilujete. U nás v rodině má úspěch už roky, recept na tento štrúdl mám od svého dědy. Doufám, že i na vašem stole bude mít své místo.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Že jsem za svůj život nějaké záviny už upekla:-), tento je suprovní, všem doporučuji. Podobný předpis ve kterém je více brambor než zde, s tím se loučím nadobro.
Dobré odpoledne,
suprový recept a místo papíru při rozválení jsem použila rozstříhnutý mikroténový sáček. S ním se krásně pracuje a krásně tvaruje do štrůdlu. A při přenášení na plech předem daný pečící papír jde perfektně oddělit a těsto se netrhá 👍
Dnes jsem závin pekl a je víc než výborný. Listové těsto z obchodu je proti tomuto naprotsá ostuda. Křehký jako cukroví, potřený před pečením rozšlehaným vejcem se nádherné zbarví do zlatova., na řezu je díky bramborám krásně žkutý jako by byloyv těstě 4 žloutky. Do těsta jsem si přidal (ze zvyku) citronovou kůru. Jablka zbavená slupky a jadřinců rozkrájím na kostky, které moment dusím v hrnci na lžíci másla, až jablka zesklovatí, přihodím velkou hrst krystalového cukru, který nechám lehce zkaramelizovat. Ještě teplou masu s viditelnými kousky jablek dochutím již mimo zdroj tepla mletou skořicí, vanilk. cukrem, sekanými vlašáky, rozinkami a nechám zcelavychladnout. S těstem se velmi dobře pracuje, záviny jsem měl dva přes celou délku největšího plechu.
V troubě se vůbec neroztečou, jen nabudou. Ve středu horkovzdušné trouby, vyhřáté na 190 stupňů,
pečeno po vložení na 180 stupňů 23 minut. a během pečení, po 15 minutách ještě jednou potřeno rozšl. vejcem.
Masu ze 4 středně velkých červených jablek jsem dal do středu vyválené obdélníkové placky, jeden okraj těsta přes ni přehnout a přeložit druhým okrajem. Levý a pravý okraj - konce, stlačit těsto k sobě a zarolovat nahoru, ne dospod.Těsto se krásně speče.Vrch závinu jsem nazdobil- prořízl vícenásobným rádlem (je to ten vzor síťky na plundrových koláčích v pekárnách) a ještě propíchal před i po pečení dvouzubou vidličkou. Nepraskl ani centimetr závinu- pára měla kam odcházet. Kdo nemá uvedené rádlo, doporučuji prostřihat vršek párkrát nůžkami, tak jako když se stříhá hřebínek na makových buchtách.
P.S.: děkuji tímto dědečkovi paní Králové za kvalitu receptu.
Zapomněl jsem sdělit: na nudrplét jsem položil pečicí papír, na ten těsto vytvarované rukou do základního obdélníku a vyválel, sem tam posypajíc válek moukou. Pokud se začnou někde okraje trhat, je potřeba rrukama zpracovat, ztlačit těsto k sobě a udržet plát těsta v pěkném celistvém tvaru. Po naplnění jablky srolujete závin jednoduše pomoci toho pevného papíru, závin je jako vysoustružený. S papírem přenesete na plech ( hodí se k tomu čtvery ruce) a na tomtéž papíru upečete. Když položíte na plech druhou nohavici, vidíte, že papíru je na plechu příliš, jednoduše ho ustřihnete, ale jen tolik, aby upečený závin ( mírně vychladlý) bylo jak - znovu pomocí toho papíru, sesunout na jiný plech nebo desku. Tož tak :-)