Jak upéct dýňové sušenky | recept
Jak upéct dýňové sušenky | recept. Dýňová sezóna je v plném proudu a pokud si již se zpracováním úrody nevíte rady, zkuste si upéct výborné dýňové sušenky, pro jejichž přípravu budete potřebovat dýňové pyré z libovolného druhu dýně a dále pár nezbytných ingrediencí, které máte určitě doma. Výsledné sušenky jsou zvenku křupavé a uvnitř krásně vláčné. Proto ani není třeba je namáčet do polevy, ale trocha kvalitní čokolády určitě neuškodí.
Co je potřeba
- 2 a půl hrnku hladké špaldové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1–2 lžíce dýňového koření (případně jen některé druhy koření, které se vyskytují v této směsi – mletá skořice, mletý hřebíček, mleté nové koření, mletý sušený zázvor, strouhaný muškátový oříšek)
- ½ lžičky mořské soli
- 1–1 a půl hrnku třtinového cukru
- 1 BIO vanilkový cukr nebo vnitřek z poloviny vanilkového lusku
- ½ hrnku změklého másla
- 1 hrnek dýňového pyré
- 1 větší vejce
Dýňové pyré připravíme následujícím způsobem: Očištěnou a na kousky nakrájenou dýni podusíme zhruba 20 minut (záleží na druhu dýně), v případě potřeby podlijeme malým množstvím vody. Poté dýni rozmixujeme a máme hotovo.
Pro přípravu sušenek lze zvolit např. pyré z dýně hokkaido, výborným druhem pro moučníky a další sladká jídla je pak zcela jistě dýně máslová.
Sušenky necháme pár minut zchladnout na plechu a poté je přemístíme na mřížku, dokud zcela nevychladnou.
Pokud sušenky hned nezkonzumujete, můžete zbylé množství uskladnit ve vzduchotěsné nádobě.
Tipy
Sušenky je možné dozdobit cukrovou nebo čokoládovou polevou a nasekanými ořechy. Případně lze přidat čokoládové pecičky nebo kousky čokolády a ořechů přímo do těsta.
Diskuze k článku