Jak upéct bramborovou buchtu | recept
Dva osvědčené recepty na bramborovou buchtu, oba staré. Bramborové buchty, respektive moučníky z těsta, v němž je přídavek brambor, se vyznačují jemností, kyprostí. A zůstávají dlouho vláčné. Upéct bramborovou buchtu není žádné východisko z nouze, z těsta s bramborami můžeme připravit i slavnostní dort. Jak upéct bramborovou buchtu, lépe řečeno bramborový moučník? Nabízíme dva mnohokrát vyzkoušené recepty: na bramborový chlebíček a bramborový makovec.
Co je potřeba
Suroviny podle návodu
Pečicí trouba a formy na pečení
Bramborový chlebíček: Odvážíme 200 gramů vařených studených brambor a rozstrouháme je na jemném struhadle. Připravíme si 300 gramů hrubé mouky, 80 gramů mletých lískových oříšků (nebo vlašských ořechů), půl kypřícího prášku do pečiva. Do brambor ostrouháme kůru z celého citronu. Dva žloutky našleháme se 200 gramy cukru a šťávou z celého citronu. Přidáme oříšky a zase našleháme. Pak přisypeme brambory, mouku s práškem.
Ze zbylých dvou bílků vyšleháme tuhý sníh. Vmícháme do bramborové hmoty. Vymažeme a strouhankou vysypeme formu na srnčí hřbet nebo chlebíček. Naplníme ji těstem a ve středně vyhřáté troubě stejnoměrně upečeme. Zkontrolujeme vpichem špejle – těsto se na ni nesmí lepit. Vyklopíme z formy a po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou.
Bramborový makovec: Dva žloutky ušleháme se 150 gramy pískového cukru a čtyřmi lžicemi mléka do pěny. Do mísy přidáme 200 gramů studených a na jemno postrouhaných vařených brambor, 40 gramů dětské krupičky s rozmíchaným jedním práškem do pečiva, 80 gramů mletého máku, vanilkový cukr, půl lžičky mleté skořice. Nakonec vmícháme sníh ze dvou bílků. Nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané koláčové nebo jiné ploché formy a upečeme. Po vychladnutí potáhneme citronovou polevou.
Diskuze k článku