Recept na zeleninový boršč s červenou řepou. Zeleninový je rychlejší, a také výrazně levnější varianta pravého ruského boršče. Přesto lze zeleninový boršč připravit tak, aby se od svého masového originálu lišil jen nepatrně – vlastně jen absencí masa. Nabízíme recept na zeleninový boršč, který není náročný – časově, finančně ani technologicky.
1
Boršč je hustá polévka jemně sladkokyselé chuti, v níž je určující složkou vařená červená řepa. Dalšími surovinami jsou brambory, syrové bílé nebo červené zelí, kořenová zelenina, cibule, případně i červené fazole (v originálním nebývají). Pravý ruský (ukrajinský) boršč se nezahušťuje, což ale českým zvyklostem moc nevyhovuje, proto se někdy v našich podmínkách přidává trocha jíšky, moučného másla nebo zátřepky.
2
Oloupeme a na kostičky nakrájíme syrovou červenou řepu. Ve zvláštním menším hrníčku ji v osolené vodě se lžicí octa uvaříme do poloměkka. Když bychom červenou řepu nesehnali – což je někdy možné – lze také použít nakládanou řepu v sladkokyselém nálevu.
3
Ve velkém hrnci na polévku zpěníme na lžíci sádla nebo dvou lžicích oleje dvě nadrobno nakrájené cibule. Přidáme jednu větší mrkev nakrájenou na kolečka, malou petržel a kousek celeru nakrájené na drobné kousky. Přidáme k cibuli, orestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou.
4
Oloupeme a na kostky nakrájíme čtyři střední brambory. Čtvrt hlávky bílého zelí nakrájíme na tenké nudličky. Můžeme použít i zelí červené, nebo oboje. Zelí a brambory dáme vařit k zelenině. Přidáme tolik vody, aby byla zelenina jen potopena, abych zbytečně nevařili „kotel“ vody.
5
Přidáme dva bobkové listy, pět celých pepřů, pět kuliček nového koření a lžíci soli. Uvaříme do poloměkka.
6
K téměř uvařeným bramborám nalijeme uvařenou červenou řepu s vodou, ve které se vařila. Doplníme vodu, aby celková hustota odpovídala tomu, jak máme rádi hustý boršč. V této fázi můžeme přidat jednu plechovku červených fazolí i s nálevem (nebo přidat fazole, které máme uvařené v mrazáku – celkem asi 200 gramů).
7
Zeleninový boršč promícháme, necháme znovu provařit. Ochutnáme a dochutíme solí, octem, malým množstvím cukru, případně troškou mletého pepře. Vyndáme bobkový list a nové koření (budou plavat na povrchu. Pepř asi nevylovíme, musíme s ním počítat, že se objeví v některé porci.
8
Protože našim zvyklostem vyhovuje zeleninová polévka trochu zahuštěná, můžeme zeleninový boršč zahustit dvěma lžícemi jíšky, zátřepkou z dvou lžic hladké mouky a vody nebo moučným máslem, které vytvoříme ze dvou lžic mouky a kousku másla. Provaříme.
9
K zeleninovému boršči nabízíme zakysanou smetanu (někdo to nemá rád, tak ať si každý smetanou poslouží podle své chuti).
Chutné a snadné karbanátky z červené řepy | recept. Červená řepa je v módě několik posledních let, nutno podotknout, že jde o velice zdravou módu, pro…
Pohanková polévka | recept. Pohanka je obilnina se spoustou léčivých účinků, k jednomu z nejvýraznějších patří pozitivní vliv při léčbě křečových žil.…
Topinková houbová směs je tak snadná, že není potřeba uvádět přesný rozpis. Každý z nás má jinou představu o tom, co je pikantní chuť, a proto si závě…
Rychlou a jednoduchou žampionovou polévku budete mít hotovou za 45 minut, z toho 15 minut potřebujete na přípravu ingrediencí a 30 minut se bude polév…
Diskuze k článku