Jak udělat švestková povidla | recept
Náš recept: domácí povidla ze švestek. Švestková povidla by neměla chybět v žádné české (moravské) spíži. V obchodech sice jsou švestková povidla k mání, ale ne vždy je jejich původ známý a složení jisté. Připravit švestková povidla doma není složité, takže máme-li dostatek švestek, nic nám nebrání udělat si švestková povidla jako čistý, „eček“ prostý produkt. Postupovat lze podle našeho návodu. A nakonec přidáváme recept na švestková povidla v troubě.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Já jsem jednou objevila recept Švestky v čokoládě.
Od té doby co jsem to vyzkoušela, dělám několik dávek, občas rozdám rodině či kamarádkám, protože to považuji za velikou mňamku, alespoň pro svoji mlsnou pusu. Dokáži sníst skleničku na posezení, ač to nesmím, protože mám diabetes. Ale já to miluji!
Recept:
2 kg umytých, vypeckovaných švestek
80 dkg - 1 kg písk. cukru (v receptu je1,5 kg, já si to upravila)
100 g pravého másla (Jihočeské)
1 vanilk. cukr Ottker
1/2 lžičky skořice
200 g kakaa (1 hrnek)
Pokrájené švestky přivedeme k varu. Přidáme cukr a vaříme 20 min. Neustále míchat!
Pak vmcháme máslo, vanil. cukr a skořici - stále mícháme.
Přisypeme kakao a vaříme ještě 20 min. - míchat!!
Horkou směs dáme do připravených čistých skleniček zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru na 7-10 min. Po té otočíme zpět. (rychle to houstne) . Až to vše vystydne sksleničky otřeme mokrým hadrem
od lepivé sladkosti. Já je celé oplachuji pod stud. vodou a pak utřu suchým hadříkem. Má to vydržet ve špajzu 1 rok, ale já to vždy zkonzumuji podstatně dřív. Je to zdravá a výživná pochoutka pro malé děti.
Lze dát na krupičku, na palačinky, na housku s máslem, nebo jen tak, pár lžiček přímo do pusy.
Už podruhé se mi osvědčilo: Vypeckované švestky umelu na masovém mlýnku (s většími oky), potom je v kastrolu cca 1/2 hodiny odpařuji. Nepřidávám žádnou vodu! A následně přendám do pekáče (kvůli větší ploše) a vložím do trouby. Nastavím teplotu na cca 150 stupňů. Zhruba po 20 minutách promíchávám. Ze tří kg pomletých švestek se během půl druhé hodiny v troubě staly povidla. Odpadá neustálé míchání na plotně. Vyzkoušejte.
pecky v povidlech nejsou o pracnosti zbavování se jich, ale o tom že dodávají povidlům specifickou neopakovatelnou chuť. Bez rozvařování celých švestek vznikne pouze obyčejná švestková marmeláda, nikoli pravá povidla.
Je to krásné .