Jak udělat sirup a kompot z aronie | recepty
Černý jeřáb, temnoplodec nebo aronie je název pro nevelký stromek s černými plody uzrávajícími koncem léta a na podzim. Aronie se často pěstuje na zahrádkách, prodávají se tři druhy tohoto stromku – A. arbutifolia (planikolistá), A. prunifolia (třešňolistá) a nejčastější druh s nejchutnějšími plody A. melanocarpa (černá). Plody obsahují mnoho vitaminů a antioxidantů. Používají se k sušení na čaj, výrobě sirupů, džemů, vína a kompotů. Výborné jsou v kombinaci s jablky. Zralé plody obsahují až 60 % šťávy. Mají kyselou, lehce trpkou chuť. Doporučují se sbírat až po prvním mrazíku, kdy zesládnou. Plody aronie ale milují ptáci a pokud je necháte dlouho na stromku, sklidí celou úrodu. Doporučuji sklízet včas a mrazík nahradíme několika dny v mrazničce.