Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat mrkvový krém se zázvorem | polévka mrkvová se zázvorem

Jak udělat mrkvový krém se zázvorem | polévka mrkvová se zázvorem

V posledních letech je stále oblíbenější vymýšlení nových receptů. Platí však staré známe pořekadlo, že v jednoduchosti je krása a právě ty nejjednodušší recepty patří k těm nejlahodnějším. Jedním z nich je mrkvová polévka, konkrétně mrkvový krém se zázvorem. Pokud nevíte, co uvařit a chcete udělat něco jednoduchého a opravdu dobrého, je mrkvový krém se zázvorem | polévka mrkvová se zázvorem správná volba.

Co je potřeba

  • mrkev (4-5 větších mrkví)
  • 2 ks brambor
  • 2 cibule (spíše větší)
  • zázvor
  • máslo
  • sůl a pepř
  • pažitka
  • balsamico – vinný ocet
1

Oloupejte cibuli, kakrájejte ji nadrobno a pomalu ji orestujte na rozpuštěném másle. Opravdu pozvolna a pomalu, protože máslo se velmi snadno připaluje. Nevolte tedy silný plamen nebo vysoký stupeň na varné desce. Restujte ji pomalu a pozvolna. Cibule orestovaná na másle se mi zdá jemnější a celkově dává krémové mrkvové polévce lepší chuť.

2

Oškrábejte brambory a mrkev. Na struhadle nastrouhejte mrkve. Mrkve strouhám na větším struhadle, není třeba ji strouhat najemno (v závěru se mrkvová polévka mixuje, abychom získali krémovou konzistenci). Brambory nakrájejte na kostičky.

3

K orestované cibulce přidejte nastrouhanou mrkev a brambory. Chvilku orestujte a zalijte vodou.

4

Nechte vařit po dobu cca 25 minut. Jakmile brambory budou měkké, tak je vhodný čas polévku z plotýnky odstavit. Vezměte tyčový mixér a rozmixujte mrkvovou polévku. Získáte tak mrkvový krém. Pro dochucení použijte zázvor, který do mrkvového krému nastrouhejte. Dávejte pozor na jeho množství. Zázvor je extrémně aromatický. Stačí opravdu malý kousek. Raději vždy nastrouhejte trochu zázvoru, zkuste chuť polévky a strouhejte dál. Při velkém množství zázvoru je mrkvová polévka trpká.

5

Na dochucení používám pouze sůl a pepř. Při servírování dávám do polévky trochu balsamica a čerstvých bylinek. Nejčastěji nadrobno nakrájenou pažitku. Přeji Vám dobrou chuť.

Tipy

Nejraději mám balsamico – balzámový ocet z Lidlu. Jedná se o italský vinný ocet, který se vyrábí ze zahušťovaného moštu vinných hroznů. Kupuji jej v lahvi s rozprašovačem a je výborný na saláty a do polévek. Navíc umožňuje skvělé dávkování a nemůže se stát, že se omylem z mrkvového krému stane balsamicový. 

Autor: LenkaP.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit ruskou soljanku | recept
Jak uvařit ruskou soljanku | recept
Ruská soljanka | recept. Ruská kuchyně je v našich končinách poměrně neznámou, do povědomí českého člověka vstoupila asi ve většině případů maximálně…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.