Jak udělat mrkvový krém se zázvorem | polévka mrkvová se zázvorem
V posledních letech je stále oblíbenější vymýšlení nových receptů. Platí však staré známe pořekadlo, že v jednoduchosti je krása a právě ty nejjednodušší recepty patří k těm nejlahodnějším. Jedním z nich je mrkvová polévka, konkrétně mrkvový krém se zázvorem. Pokud nevíte, co uvařit a chcete udělat něco jednoduchého a opravdu dobrého, je mrkvový krém se zázvorem | polévka mrkvová se zázvorem správná volba.
Co je potřeba
- mrkev (4-5 větších mrkví)
- 2 ks brambor
- 2 cibule (spíše větší)
- zázvor
- máslo
- sůl a pepř
- pažitka
- balsamico – vinný ocet
Oloupejte cibuli, kakrájejte ji nadrobno a pomalu ji orestujte na rozpuštěném másle. Opravdu pozvolna a pomalu, protože máslo se velmi snadno připaluje. Nevolte tedy silný plamen nebo vysoký stupeň na varné desce. Restujte ji pomalu a pozvolna. Cibule orestovaná na másle se mi zdá jemnější a celkově dává krémové mrkvové polévce lepší chuť.
Nechte vařit po dobu cca 25 minut. Jakmile brambory budou měkké, tak je vhodný čas polévku z plotýnky odstavit. Vezměte tyčový mixér a rozmixujte mrkvovou polévku. Získáte tak mrkvový krém. Pro dochucení použijte zázvor, který do mrkvového krému nastrouhejte. Dávejte pozor na jeho množství. Zázvor je extrémně aromatický. Stačí opravdu malý kousek. Raději vždy nastrouhejte trochu zázvoru, zkuste chuť polévky a strouhejte dál. Při velkém množství zázvoru je mrkvová polévka trpká.
Tipy
Nejraději mám balsamico – balzámový ocet z Lidlu. Jedná se o italský vinný ocet, který se vyrábí ze zahušťovaného moštu vinných hroznů. Kupuji jej v lahvi s rozprašovačem a je výborný na saláty a do polévek. Navíc umožňuje skvělé dávkování a nemůže se stát, že se omylem z mrkvového krému stane balsamicový.
Diskuze k článku