Jak udělat krkonošské sejkory | recept
Krkonošské sejkory | recept. Připravit krkonošské sejkory není obtížné, a ani předpis uvedený v článku není třeba striktně dodržovat – v každé domácnosti se sejkory dělaly a dělají podle rodinných zvyklostí. Přinášíme základní recept na krkonošské sejkory, návod, jak je dělat. A také poznámku, co nejlépe krkonošské sejkory okoření.
Co je potřeba
- Syrové brambory – 1 kg
- Vejce – 2 kusy
- Sůl, kmín, kousek špeku nebo pár kapek oleje
- Plotna nebo pánev s nepřilnavým povrchem
Na rozdíl od bramboráků se sejkory pečou bez tuku. Dříve se sejkory dělaly na horkých plátech plotny (pece nebo kuchyňských „sporo-kamen“, sporáku). V současné době používáme pánve s nepřilnavým povrchem. Pláty nebo pánev se pouze vytřou kůží neb o kouskem uzeného špeku, a nebo se jen mírně vytřou ubrouskem namočeným v oleji. Ale opravdu jen mírně.
Kilogram syrových brambor oloupeme, vykrájíme očka a poškozené části, opláchneme a rozstrouháme na struhadle s malými očky nebo na struhadle se čtverhrannými jemnými otvory – čím jemnější, tím lepší. Rukama dobře vymačkáme puštěnou vodu. (Jestliže máme děti mladšího školního věku, můžeme puštěnou vodu přecedit do sklenice k malému potravinářsko-technologickému pokusu – uvedeme na závěr).
Rozstrouhané brambory dobře promícháme se dvěma vajíčky. Některé odrůdy brambor po rozstrouhání trochu zmodrají. To je jeden z výkladů, proč placky dostaly označení sejkory – namodralé brambory a žlutá vajíčka možná horalům připomínala pírka sýkorek. Ale výkladů je víc. Směs velmi mírně osolíme a přidáme trochu kmínu. Těsto bude řídké, a tak to má být.
Plochou obracečkou sejkory po chvíli otočíme. V krkonošských chalupách se k tomu používala špachtle. Opečeme i z druhé strany. Opékání z první strany je rychlejší, protože těsto dokonale přilne k horké ploše. Druhá strana není tak rovná, a tak opečení trvá o něco déle. Obavy z příliš velkého zápachu nemusejí být – výroba sejkor je cítit stejně (nebo dokonce i méně) jako smažení klasických bramboráků.
Sejkory se jedí buď samotné, a nebo je někde zvykem potírat je něčím sladkým – třeba švestkovými nebo jablečnými povidly. V některých domácnostech se sejkory koření stejně jako bramboráky. Rozdíl mezi bramborákem a sejkorou pak spočívá hlavně v menší tučnosti placky, a to je zajímavé z hlediska racionální výživy.
Jaké je nejlepší koření sejkor? A proč na ně mnozí lidé s takovou láskou vzpomínají? Sejkory se dělávaly v družné společnosti. Sedělo se kolem kamen, aby si všichni užili tepla, povídaly se „poudačky“ a besedníci (případně vnoučata s babičkou) si přitom pochutnávali na sýkorách přímo z plotny. Toto koření je nejlepší, a nenahradí je nic.
A teď ten pokus pro mladé školáky. Slitá voda v brambor poslouží jako pokus – důkaz přítomnosti škrobu v bramborách. Tekutinu přecedíme do sklenice. Než sníme sejkory, usadí se na dně sklenice bílá tuhá (ale rozmíchatelná) vrstva škrobu. Pokus můžeme završit, když tekutinu slijeme a na vrstvu škrobu kápneme jodovou tinkturu – škrob se zabarví do modra.
Varování
Jestliže máme pravá kamna, pec či kuchyňský sporák na pevná paliva a chceme sejkory připravovat skutečně "kerkonošsky", musíme plotnu předem důkladně očistit.
Diskuze k článku