Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat cuketovou pomazánku | recepty

Jak udělat cuketovou pomazánku | recepty

Jak udělat cuketovou pomazánku | recepty. Cuketová pomazánka je velice chutná a také zdravá pochoutka. Kdo nemá cuketu zrovna v oblibě, bude určitě překvapen cuketovou pomazánkou, kterou můžete namazat na pečivo a ihned pojídat, nebo ji sterilizovat a uskladnit na zimní období, kdy přijde tato zeleninová pochutina k duhu. Recept na cuketovou pomazánku čtěte krok za krokem dále.

1

Nejlepší cukety k výrobě cuketové pomazánky jsou velké s dobře vyzrálými semínky a žlutou vlákninou. Po opláchnutí je třeba cuketu rozkrojit po délce i šířce. Semena a vlákna se vydlabou a jednotlivé kusy se slupkou dolů naskládají na pečicí plech.

2

Cukety se pečou asi při 180°C doměkka. Je možné je péci i ve vhodné nádobě.

3

Po upečení a úplném vychladnutí cuket se vydlabe rozpečená hmota, která se pak rozmixuje na hladkou kaši.

4

Do vzniklé hmoty pak tenkým pramínkem přiléváme olej až mixovaná hmota začne houstnout. Ještě za mixování přidáme kávovou lžičku soli a trošku pepře.

5

Jako další ingredience pro výrobu cuketové pomazánky můžeme použít pevné rajče, které rozsekáme na kousky, čtyři stroužky česneku utřené na prkénku nebo prolisované a jednu menší cibuli nakrájenou nadrobno. To vše vmícháme do rozmixované hmoty. Důležité je tyto přísady připravovat zvlášť předepsaným způsobem, neboť například rajče by bylo mixováním na kaši.

6

Jinou variantou přípravy cuketové pomazánky je například recept, kdy necháme nahrubo nastrouhanou cuketu dusit do změknutí na olivovém oleji. Přebytečnou šťávu pak slijeme, cuketu ochutíme solí a pepřem. A cuketová pomazánka je hotová.

7

Po dokončení obou variant cuketové pomazánky se osvědčilo uložit pomazánku z cuket do lednice na několik hodin, aby ztuhla. Je možné ji i sterilizovat v malých sklenkách od přesnídávky a použít, když zrovna nemáme čas připravovat rychlou večeři, nebo přijdou nečekaní hosté.

8

Nejlepším podkladem pro cuketovou pomazánku je topinka, protože například chléb se většinou trošku rozmočí, což není zrovna chutné. Cuketová pomazánka může být i výbornou náhradou tradičního „tataráku“. Dobrou chuť!

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.