Jak udělat cuketovou polévku | recept na lehkou letní polévku
Jak udělat cuketovou polévku | recept na lehkou letní polévku. Cuketová polévka je velmi jemná a delikátní, což do jisté míry způsobuje i poněkud neutrální a fádní chuť samotné cukety. Cuketová polévka je vítaným sezonním zpestřením jídelníčku, protože si ji můžeme připravit jen v létě a na podzim. Tato výborná polévka z cukety bude chutnat i těm, kteří cuketám příliš nefandí. Jak udělat cuketovou polévku?
Co je potřeba
- půlka velké cukety
- jedno rajče
- jedna cibule
- dvě lžíce olivového oleje nebo másla
- dvě brambory
- krutony nebo „hrášek“ z těstíčka případně jedno vajíčko
Cuketovou polévku vaříme v plném létě a na podzim, když dozrávají cukety. Aby byla cuketová polévka dobrá, vybíráme na její přípravu zralé cukety, které mají pevnou a žlutou dužninu. Z mladých kusů by byla cuketová polévka mdlá. Na dva litry cuketové polévky budeme potřebovat asi polovinu velké cukety. Při vaření většího množství přidáme úměrně surovin.
Hrnec s uvařenou zeleninou odstavíme. Ručním mixerem rozmixujeme na hladký krém. Naředíme na krémovitou konzistenci – cuketová polévka nesmí být ani hustá, ale ani příliš řídká. Dochutíme solí, třeným, propasírovaným nebo sušeným česnekem, špetkou bazalky nebo pro změnu (a není-li polévka určena dětem) trochou karí koření. Není třeba jiného zahušťování. Nemáme-li mixer, zeleninu propasírujeme.
Z chleba, celozrnného nebo bílého pečiva nakrájeného na kostičky upečeme na troše másla krutony. Tuku nesmí být moc, jen „vytřená pánev“. Nebo si z hladké mouky a vajíčka připravíme na oleji smažené kuličky. Cuketovou polévku podáváme s krutony nebo s vloženým vaječným „hráškem“. Někdo přidává do hotové polévky nebo do porcí na talíři sladkou či zakysanou smetanu.
Jiný způsob jak udělat cuketovou polévku. Na cibuli podusíme na drobné kousky nakrájenou čtvrtinu cukety. Zalijeme vodou, přidáme kostku zeleninového nebo masového bujonu, dvě na kostičky nakrájené brambory. Uvaříme do měkka, dochutíme solí, česnekem, majoránkou a zahustíme rozkvedlaným vejcem. I k této variantě chutnají krutony.
Diskuze k článku