Co je potřeba

Uvařené studené brambory (může být zbytek)
Vejce
Hrubá mouka
Kuchyňské vybavení

1

Pro bramborové šišky existuje více krajových názvů: ve východních Čechách slejšky, na Šumavě šlejšky, na Moravě šulánky nebo šulky. Jedná se vždy o šištičky z tuhého bramborového těsta uvařené ve vodě a nejčastěji sypané mletým mákem, cukrem a polité rozpuštěným (dříve přeškvařeným) máslem. Druh posýpky se může měnit, ale mák je základní klasika.

2

Bramborové šišky můžeme udělat třeba v situaci, když nám v lednici zbyly uvařené brambory a buď k nim nic nemáme nebo nevíme, co jiného s nimi. Bramborovými šiškami většinou potěšíme děti, proto se některé maminky uchylují k bramborovým šiškám, když jsou s dětmi samy doma a nevaří pro muže.

3

Studené brambory rozstrouháme, rozklepneme do nich vajíčko a přidáváme tolik hrubé nebo polohrubé mouky, až vznikne tuhé těsto. Protože na bramborové šišky obvykle chceme zpracovat zbylé brambory, je těžké uvádět přesnou váhu, ale obecně platí, že by na dva váhové díly brambor měl připadnout jeden díl mouky a na půl kila brambor jedno vajíčko.

4

Brambory, vejce, mouku a špetku soli pracujeme do tuhého těsta. Na šišky může být tužší než na bramborové knedlíky, proto můžeme přidat mouku, jestliže se těsto příliš lepí. Z těsta vyválíme váleček, nařežeme jej na dílky a z dílků rukou tvarujeme šištičky. Šišky by měly být přibližně stejně velké, aby se stejně uvařily.

5

Ještě před tvarováním bramborových šišek jsme si dali vařit vodu, aby byla připravená, když máme všechny šišky vytvarované. Bramborové šišky rychle nasypeme do vody. Asi minutu počkáme a pak dřevěnou vařečkou odlepíme šišky ode dna hrnce. Hrnec nepřikrýváme, protože mouka ve vodě způsobuje kypění a „utekla“ by zpod pokličky.

6

Bramborové šišky jsou uvařené asi za pět minut. Poznáme to, že všechny plavou po povrchu vody. Drátěnou naběračkou nebo sítem je vylovíme z vody a buď dáme do mísy a hned trochu promasíme máslem, nebo je sypeme na pánev s trochou tuku, abychom je ještě trochu opekli.

7

Bramborové šišky sypeme mletým mákem s cukrem, ale někomu chutnají i jiné posýpky: hrušková pracharanda, osmažená strouhánka s cukrem, ovocné rozvary, strouhaný tvrdý tvaroh, strouhaný perník, nebo i cukr s kakaem. Kdo nemá rád sladké, tomu můžeme šišky opéci na troše sádla nebo rozškvařené slaniny a posypat cibulkou, nebo můžeme bramborové šišky smíchat s vajíčky usmaženými na cibulce. Ke slané úprávě bramborových šišek podáváme salát, jinak trochu dusí.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3.666665
Average: 3.7 (3 votes)