Jak skladovat ovoce a prodloužit jeho životnost?
Ovoce patří k vůbec nejchutnějším a nezdravějším potravinám, které nám poskytuje příroda. Jeho zásadní nevýhodou ale je, že rychle podléhá zkáze. Existují ale způsoby, díky kterým si ovoce budete moci vychutnat po celý rok.
Hlavními nepříteli jsou vysoká teplota a nevhodná vlhkost vzduchu
Necháte-li ovoce v místě se zvýšenou teplotou, jeho životnost se může zkrátit na pouhých několik hodin. V podobných podmínkách ovoce rychle degraduje – začíná zahnívat. Problémem je i příliš vysoká nebo naopak příliš nízká vlhkost.
Už to nám napovídá, jaké podmínky je přibližně nutné vytvořit. Pro většinu druhů ovoce platí, že životnost výrazně prodlouží chlad, tma a stálá vlhkost vzduchu. Právě proto se například čerstvá sklizeň jablek umisťuje v bedýnkách do sklepů. V těch je temno, teplota je celoročně poměrně konstantní a vlhkost je pro sklizeň ideální.
V případě skladování sklizně ale nezapomeňte ovoce vytřídit o ty kusy, které by mohly celou úrodu degradovat. Má-li ovoce jakékoli kazy na slupce, raději jej vyčleňte k rychlé spotřebě, nebo jej zpracujte do zavařenin a domácích marmelád.
Ovoce z obchodu dejte do ledničky
Většina ovoce, kterou koupíte v obchodě, vydrží déle při uložení do lednice. Platí to pro borůvky, maliny, jahody, jablka, hrušky, třešně a další. Ovoce v lednici nemůžete skladovat měsíce. O několik dnů se jeho životnost oproti skladování ve spíži ale prodlouží.
Některé moderní lednice dokonce mají speciální šuplík určený právě pro skladování ovoce a zeleniny. Ten je pro tyto účely ideální volbou.
Jak sladovat ovoce opravdu dlouhodobě?
Chcete-li ovoce skladovat opravdu dlouhodobě, musíte přikročit k pokročilejším technikám. Nejlepší je v tomto směru ovoce sušené mrazem neboli lyofilizované ovoce. Sušení mrazem v domácích podmínkách nicméně není realizovatelné, a tak je nejlepší si ovoce sušené mrazem koupit v obchodě.
V původním obalu takové ovoce může vydržet až desítky let – je totiž zcela dokonale zbaveno vlhkosti. Lyofilizované ovoce si přitom zachovává původní tvar, barvu a hlavně většinu živin.
Po rozbalení uchováváme ovoce sušené mrazem v uzavřeném obalu v temnu a suchu při stálé pokojové teplotě – rozhodně jej nedáváme do mrazáku, jak by mohlo někoho napadnout. Takto vydrží v dokonalé kondici několik měsíců, což je doba, za kterou jej zcela nepochybně stihnete zkonzumovat.
Velmi oblíbené je lyofilizované ovoce i u dětí, které mohou mít problém s ovocem sušeným klasicky horkým vzduchem. Mnoho dětí odmítá rozinky a další tradiční sušené ovoce kvůli „mazlavosti“ a hnědé barvě. Nemějte jim to za zlé, jde o přirozený reflex. S lyofilizovaným ovocem na podobný problém nenarazíte.
Návod obsahuje komerční sdělení.
Diskuze k článku