Jak se vyznat v sortimentu octů a k čemu je využít | rady a tipy
Jak se vyznat v sortimentu octů a k čemu je využít | rady a tipy. Ocet je v domácnosti všestranně využívaný – jako čistící prostředek, při odstraňování pachů, likvidaci vodního kamene, první pomoc při bodnutí vosou nebo včelou…Nejvíce se však používá v kuchyni jako dochucovadlo při přípravě mnoha pokrmů. V obchodech se můžete setkat s různými druhy octa, dávno pryč je doba, kdy byl k dostání jen kvasný lihový. S charakteristikou některých octů vás seznámí následující článek a také se v něm dozvíte, k jakým pokrmům se hodí.
Lihový kvasný ocet 8% a 10%
Klasický „starý známý“ 8% ocet se vyrábí tradičním způsobem: kvašením pomocí octových bakterií, které přeměňují kvasný líh na ocet. Nejlépe se hodí na nakládání okurek a přípravu nálevu pro různé druhy zeleniny. Také na tlačence s cibulí a octem nebo utopencích si s jiným druhem nepochutnáte. Ocet 8% je barven karamelem, ocet 10% je bílý (průzračný).
Vinný ocet
Vinné octy se vyrábějí z červeného nebo bílého vína a existuje tolik druhů, kolik je druhů vín. Jsou vyráběny přímým kvasným procesem – veškerý alkohol obsažený ve víně je přeměněn na kyselinu octovou.
Bílý vinný ocet je ideální do salátů, omáček, k ovoci, zelenině a pokrmům ze Středomoří. Červený vinný ocet je všestranně použitelný.
Ocet balsamico
Balzámový ocet je vlastně vinný ocet, vyrábí se ze zahušťovaného moštu z hroznů odrůdy Trebbiano. Může být jak z bílých, tak i červených hroznů a před uvedením na trh několik let zraje v sudech, čímž získá charakteristickou chuť.
Balsamico ocet se hodí pro přípravu studených jídel, v teplé kuchyni se přidává až nakonec, aby nebyla nepříznivě ovlivněna chuť. Ochucuje se s ním maso, ryby, zelenina i omáčky a ovoce. Má silnou koncentrovanou chuť, stačí jen pár kapek.
Jablečný ocet
Jablečný ocet je ze zkvašené (fermentované) jablečné šťávy bez tepelného ošetření a bez přídavku kvasinek a bakterií octového kvašení. Má výraznou chuť i vůni.
Ocet se využívá jako doplněk stravy (pomáhá při hubnutí), na oplachování vlasů po umytí (dodá jim lesk) a ke konzervaci potravin, dochucování pokrmů z čerstvé zeleniny, dresinků, zálivek na saláty, marinád a čatní.
https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-jablecny-ocet-recept-na-domaci-ocet.html
Rýžový ocet
Ocet se vyrábí z fermentované rýže, má jemnou decentně kyselou chuť a prodává se ochucený i neochucený, tmavý i světlý.
Rýžový ocet je nezbytnou ingrediencí pro přípravu sushi, zalévá se s ním rýže. Běžně se s ním dochucují asijské pokrmy, je vhodný do rýžových salátů a marinád na maso a ryby. Podporuje trávení a má desinfekční účinky.
Ovocné octy (malinový, ostružinový, rybízový, švestkový)
Ovocný ocet vznikne z každého ovoce, které se dá zkvasit. Při nákupu si dejte pozor, aby byl ocet vyroben opravdu z ovoce, které má v názvu. V prodeji jsou totiž i vinné octy malinami a jiným ovocem jen aromatizované.
Ovocné octy jsou výborné do salátů, k sýrům, ředí se vodou a pijí jako osvěžující nápoj.
Bylinkové octy
Bylinkové octy jsou vyrobeny z vinného nebo jiného octa a ochuceny bylinkami a kořením. Tento ocet si hravě vyrobíte v domácích podmínkách. Do čistého vinného bílého octa přidejte např. chilli papričku, česnek, estragon, tymián, bobkový list…Nechte louhovat nejméně týden, pak sceďte.
Octy jsou výborným dochucovadlem sýrů a salátů. Dodají skvělou chuť a aroma použité bylinky nebo koření.
Umeocet
Umeocet vlastně není pravý ocet. Je to vedlejší produkt při fermentaci nasolených švestek umeboshi. Obsahuje až 20 % soli a pokrmy zároveň okyselí a osolí. Má výraznou tmavou karmínovou barvu a lehce voní po švestkách.
Umeocet využijete k ochucení omáček, luštěnin, domácí kvašené zeleniny dipů a marinád. Nejvíce zdraví prospěšných látek si zachová při použití zastudena, v teplé kuchyni ho přidejte až nakonec.
Diskuze k článku