Jak připravovat domácí kaše pro kojence | recepty
Pro dítko je nejlepší, když dáte přednost přednost před instantními kašemi pro kojence těm domácím. Víte, jaké suroviny do kaše použijete a "éčkům", cukrům a konzervačním látkám dáte sbohem. Výhodou domácích kaší je i to, že je můžete navařit do zásoby na několik dní. A pak je stačí vždy jen ohřát. Oproti instantním kaším mají ty doma vyrobené i další bod navíc. Někdy dítě jí pomalu a kaše vychladne. Z vlastní zkušenosti vím, že instantní kaše mají tendenci řídnout, a navíc se nedoporučuje jejich přihřívání. U domácích kaší tato starost odpadá.
Rýžová kaše:
100 g rýže
1 litr kojenecké vody
60 ml kojeneckého mléka
1 banán
Kojeneckou vodu přivedeme k varu, poté vsypeme rýži, zamícháme a necháme vařit. Mezitím si oloupeme banán a nakrájíme ho na větší kolečka. Připravíme kojenecké mléko podle návodu na obalu. Asi za 15 minut je rýže uvařená, odstavíme ji z ohně a necháme zchladnout. K vychladlé rýži přilijeme mléko a nasypeme nakrájený banán. Pomocí tyčového mixéru rozmixujeme kaši dohladka. Přendáme do uzavíratelné nádoby a skladujeme v ledničce až 3 dny.
Ovesná kaše:
100 g ovesných vloček
400 ml kojenecké vody (případně i víc)
1 ovocnou přesnídávku
50 ml kojeneckého mléka
Nejprve si odvážíme ovesné vločky, poté je pomeleme najemno, není je pak třeba zdlouhavě máčet a po uvaření mixovat. Vločky přesypeme do hrnce a zalijeme studenou vodou (je opravdu třeba použít studenou vodu, pokud byste vločky zalili teplou nebo dokonce vroucí vodou, nenabobtnaly by vám a špatně by se vařily). Hrnec přesuneme na sporák a za stálého míchání přivedeme k varu. Vločky je třeba hodně míchat, mají tendenci se připalovat. Pokud se nám zdá, že kaše nebezpečně houstne, můžeme přidat ještě trochu vody. Vločky se za 10 minut na středním plamenu rozvaří.
Hrnec pak stáhneme z plotny a necháme trochu zchladnout, mezitím si připravíme kojenecké mléko podle návodu na obalu. Když je kaše trochu studenější, přilijeme k ní mléko a vmícháme ovocnou přesnídávku. Kaši pak přendáme do uzavíratelné nádoby a skladujeme v ledničce přibližně stejně jako kaši rýžovou, tedy 3 dny.
Pohanková kaše:
80 g pohankových vloček
300 ml kojenecké vody
10 piškotů
60 ml kojeneckého mléka
Pohankové vločky nasypeme do hrnce a zalijeme studenou vodou, za občasného míchání je přivedeme k varu. Mezitím si připravíme kojenecké mléko podle návodu na obalu. Piškoty vložíme do igelitového sáčku a pomocí válečku je rozdrtíme. Vločky by měly být za 5 minut uvařené, do trochu vychladlé kaše opět vlijeme připravené mléko a poté přidáme rozdrcené piškoty. V uzavřené nádobě skladujeme v ledničce.
Diskuze k článku