Jak udělat ovocný pohár| recept na dezert s ovocem
Jak udělat ovocný pohár | recept na dezert s ovocem. Výroba ovocného poháru představuje nevyčerpatelnou dávku fantazie, inspirace a nápadů. Žádný ovocný pohár není tak náročný na výrobu nebo přípravu, jako pečený sladký zákusek, a může jej plnohodnotně zastoupit nebo předčit. Ovocný pohár je lehce stravitelný, hodnotný a většinou pestrý, aby dostatečně naladil naše chuťové buňky. Zkuste pro změnu tvarohový pohár se sezónním nebo kompotovaným ovocem a přidejte do něj něco zdravého s obsahem vláknin, oříšků a semínek.
Co je potřeba
Na 4 porce budete potřebovat:
2 balení tvarohu (může být vanička i kostka)
200 g čerstvého ovoce (jahody, meruňky, broskve, nektarinky, banány a jakékoliv další ovoce)
1 menší kompot broskvový ( může být i jiný druh ovoce, kompotované ovoce však podpoří výrobu pyré)
oříšky, semínka
ovesné vločky
3 lžíce cukru do tvarohu
1 pudink ( připravený podle klasického postupu)
Opražte ořechovou směs
Na suché pánvi za stálého míchání opražíte žitné nebo ovesné vločky s oříšky a semínky (nezáleží na druhu), pražení dělejte při nižší teplotě, ne na prudkém ohni. Pražení trvá jen několik minut, pražené produkty by neměly být tmavé, opražte je dozlatova.
Ovocné pyré
Ovoce očistíme, nakrájíme na kousky a v misce je prosypeme lžící cukru. Přidáme k nim kompotované broskve a vše rozmixujeme. Vznikne nám ovocné pyré.
Tvaroh smícháme s cukrem a s pudinkem
Tvarohy ušleháme s cukrem, orientačně doporučíme 3 lžíce cukru, ale záleží na chuti tvarohu, když je více nakyslý, můžeme cukr podle naší představy o chuti přidat. Pokud jste ještě neochutnali kombinaci rozšlehaného tvarohu a uvařeného pudinku, tak to tentokrát zkuste. Tvaroh dle původního návodu ušlehejte s cukrem, uvařený a oslazený pudink nechte vychladnout, aby měl stejnou teplotu jako připravený tvaroh. Aby se vám na pudinku, který chladne, neutvořil škraloup, ihned po uvařen jej na povrchu posypte cukrem (krystal nebo krupice) a nemíchejte. Při chladnutí se žádná škraloupová vrstva nevytvoří. Anebo můžete míchat mírně pudink ve studené vodní lázni (to je již trochu pracnější), ale jen pomalu, aby vám nezřídl. Smíchejte tvaroh s pudinkem tak, že do tvarohu postupně přidávejte pudink, nejlépe míchejte ručně, elektrickým rychlým šleháním by mohl pudink zřídnout.
Do pohárů střídavě navrstvíme ovocné pyré, připravený tvaroh a opražená semínka s ořechy a takto opakujeme, dokud nejsou poháry plné. Před podáváním můžeme hotové poháry v ledničce vychladit, budou lépe chutnat, zejména v letním období.
Diskuze k článku