Jak připravit povzbuzující "čaj" Maté | postup
Jak připravit povzbuzující "čaj" Maté | postup. Maté ─ horký nápoj připravený ze sušených drcených lístků Cesmíny Paraguajské, jihoamerické posvátné rostliny s povzbuzujícími účinky. Maté je silný energetický nápoj, který je navíc zdravý a zahání pocit hladu. Maté obsahuje tzv. matein, který je velmi podobný kofeinu, ale na rozdíl od něj není návykový. Budete-li maté popíjet pravidelně, nabije vás energií a omladí. Dokonce vám pomůže shodit nějaká kila, neboť podporuje látkovou výměnu a působí detoxikačně. Je však třeba jej pít minimálně několik měsíců. Maté je skvělý pomocník například pro studenty, projasňuje mysl a pomáhá přežít zkouškové období. Upravuje také spánkové rytmy. Potřebujete povzbudit? Připravte si čaj Maté.
Co je potřeba
Pro přípravu čaje budete potřebovat:
- Yerba maté (čtěte Jerba maté či Šerba maté) ─ sušené lístky Cesmíny Paraguayské
Budete-li chtít dodržet správný postup přípravy, budete dále potřebovat:
- Bombilla (čtěte Bombija či Bombiša) ─ speciální brčko se sítkem, nejčastěji kovové, bambusové či z alpaky
- Kalabasa, Maté ─ tradiční nádoba vyrobená nejčastěji z vydlabané tykve, nověji pak ze skla, keramiky
K varu přiveďte přibližně 1 litr vody a nalejte do termosky. Trochu horké vody smíchejte se studenou vodou a získanou vodu o teplotě kolem 50 °C nalijte na yerba maté tak, aby přesahovala více než polovinu lístků. Nechte působit 2 – 3 minuty. Voda se tak vsákne do lístků, ty nabobtnají a uvolní tak potřebné látky. Kdybyste yerba maté zalili vodou vroucí, nápoj by byl příliš hořký (spálený) a zničily by se cenné látky v něm obsažené. Bombillu zasuňte do části, kde nejsou lístky a nalejte na ni vodu o teplotě cca 70 – 80 °C tak, aby hladina vody byla přibližně 1 cm pod úrovní lístků. Lepší méně vody než více.
Maté je připraveno, můžete pít. Pozor ─ nápoj je docela horký a hořký. Někdo si jej zamiluje hned, jiný si potřebuje zvyknout. Maté nemíchejte a bombillu nevytahujte. Po vypití až na dno (poznáte podle charakteristického srkavého zvuku) můžete lístky znovu zalít horkou vodou z termosky a několikrát opakovat. První nálev je velmi silný, postupně se hořkost snižuje. Důležité je nenechat maté vychladnout.
Tip od přítele z Uruguaye: Několik prvních nálevů bude na povrchu lístků pěna, to je dobré znamení. Jakmile pěna zmizí, je možné bombillu vytáhnout, upěchovat jí lístky a přesunout na druhou stranu opět pod úhel 45°. Maté tím jakoby oživíte a můžete si jej vychutnávat dál.
Nakonec alternativa pro ty, kteří chtějí využít blahodárných účinků yerba maté, ale nechtějí si pořizovat příslušenství či jim nezáleží na správnosti přípravy:
Rychlé Maté jako čaj
Maté si lze připravit jako klasický čaj, kdy 2 – 3 lžíce yerba maté zalejete trochou studené vody, necháte 2 – 3 minuty odpočívat a pak zalejete cca 300 ml horké vody o přibližné teplotě 80 °C. Po 5 minutách sceďte a je hotovo.
Diskuze k článku