Jak připravit mango lassi | recept na nápoj
Jak připravit mango lassi | recept na nápoj. Mango lassi (nebo také mango lassí) je osvěžující nápoj z jogurtu a manga původem z Indie. Je nealkoholický a hodí se i tehdy, pokud máte chuť na něco přírodně sladkého. Je to báječný a nijak složitý recept. Stačí jen vědět, jak na to.
Co je potřeba
250 g kvalitního bílého jogurtu
1 zralé mango
1 špetka soli
2 lžičky třtinového cukru
2 lžičky akátového medu
5 kostek ledu
na ozdobu: snítka máty
Výběr ingrediencí
Správné ingredience jsou velmi důležité. Z podřadného jogurtu, bílého cukru a nezralého manga prostě zázrak neuděláte, ani kdybyste se přetrhli. Začněme tedy u manga: až ho budete dávat do nákupního košíku, nejdříve si k němu čichněte. Zralé mango poznáte podle jemné smolně-květinové vůně okolo stopky. Musí být měkké, ale pevné. Příliš měkké mango je přezrálé a nehodí se už vůbec k ničemu. Stejnou pozornost věnujte i ostatním surovinám. Z jogurtů je nejlepší ten smetanový s živými kulturami.
Krájení manga
Mango dobře omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky. Já to dělám tak, že odříznu díly po stranách pecky a dužinu okolo pecky pak okrojím zvlášť. Loupu až potom, jinak je s tím spousta patlání. Nakrájím na větší kostičky.
V mixéru
Nyní nasypeme mango a všechny ostatní ingredience do mixéru. Pokud máte med příliš zkrystalizovaný, krátce ho rozehřejte v mikrovlnce. Vše umixujte do hladké pěny. Jestli vás překvapila sůl, tak věřte, že nic nezvýrazní sladkou chuť manga tak dobře, jako špetka soli. Jestliže váš mixér nezvládá kostičky ledu, podrťte je válečkem v utěrce a přidejte k hotovému nápoji dodatečně.
Servírování
Gratuluji. Právě jste vyrobili jednu porci mango lassi. Přelijte ji do vysoké sklenice, ozdobte snítkou máty a doplňte brčkem. Dobrou chuť.
Tipy
Pokud koupíte hodně zralé mango nebo málo sladíte, můžete cukr docela vynechat. Jen kapku medu tam nechte – pro chuť.
Mango lassi si můžete i trochu okořenit po indicku. Hodí se k tomu špetka kardamonu, koriandru, rozmixované lístky máty, ale také špetka muškátového oříšku nebo kousek nastrouhaného zázvorového kořene.
Diskuze k článku