Jak připravit kuskusový salát s grilovanou zeleninou a balkánským sýrem
Kuskus, jenž patří mezi těstoviny z tvrdé pšenice (konkrétně se jedná o krupici), nalezne uplatnění nejen jako příloha, ale také jako součást mnoha slaných i sladkých pokrmů. Kuskusový salát s grilovanou zeleninou a balkánským sýrem se hodí třeba ke grilovanému masu či rybě. Nicméně pokud jej doplníte kvalitními bílkovinami – např. domácími vejci uvařenými natvrdo, tempehem nebo luštěninami, získáte plnohodnotné vegetariánské jídlo.
Co je potřeba
- 1 hrnek kuskusu
- 1 a 1/2 hrnku vody či zeleninového vývaru
- 2 středně velké cibule
- 1 malá cuketa
- 1 červená paprika
- 2 – 3 středně velká rajčata
- hrst cherry rajčátek
- 1/2 salátové okurky
- 150 g balkánského sýra
- 5 lžic olivového oleje
- 1 lžíce citronové či limetkové šťávy
- sůl, pepř
- čerstvé bylinky (hodí se např. rozmarýn, tymián, oregano, bazalka či petrželka)
Zbylou čerstvou zeleninu – tedy salátovou okurku, ředkvičky, cherry rajčátka a 1 cibuli nakrájíme na menší kousky a ty pak nasypeme do salátové mísy.
Tipy
Kuskus lze sehnat také v bezlepkové variantě – např. kukuřičný či rýžový. K dostání je i zdravější ječný kuskus.
Do salátu je možné přidat i další druhy zeleniny – např. jarní cibulku, pórek, hlávkový salát, baby špenát, mrkev, apod. Skvěle se hodí také černé olivy.
Čerstvá rajčata lze nahradit rajčaty sušenými. Místo balkánského sýra se dá použít feta či mozzarella.
Diskuze k článku