Přejít k hlavnímu obsahu

Jak přichystat ovesné kuličky s banánem | recept

Jak přichystat ovesné kuličky s banánem | recept

Ovesné kuličky s banánem | recept. Vánoční svátky jsou spojené s hojností jídla a pití a není vzácné, že během nich mnozí přibírají i několik kil, které se pak snaží pracně shodit. Existují všemožné tipy na vánoční cukroví, které tolik nezatíží metabolismus a přitom jsou chutné. Jednou z variant zdravého vánočního cukroví jsou i tyto ovesné kuličky s banánem. Neobsahují žádný cukr, jsou oslazené pouze banánem a medem. Základem kuliček jsou zdravé ovesné vločky, které jsou navíc dost levné, takže jejich příprava nezatíží ani vaši peněženku. Kuličky zvládnete během chvíle a to i bez zdlouhavého odležení a pečení.

Co je potřeba

  • 120 g ovesných vloček
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička citronové šťávy
  • trocha mléka (cca 1 lžíce)
  • 1 lžíce medu
  • 1 banán
  • mleté ořechy na obalení (mandle, vlašské, ...)
1

Ovesné vločky umeleme najemno. Případně můžete rovnou koupit ty, které jsou obvykle označované jako jemné. Menší pánev rozehřejeme a opražíme na ní vločky nasucho a necháme je zcela vychladnout.

2

Mezitím si vymačkáme šťávu z citronu, případně, pokud máme biocitron, nastrouháme z něj trochu kůry. Stejně dobře vám však postačí i sušená. Banán oloupeme a v hlubší míse rozmačkáme tak, aby se nám utvořila kašovitá konzistence.

3

K banánu nasypeme vystydlé vločky, přilijeme citronovou šťávu a přisypeme kůru. Následně přilijeme med a důkladně zpracujeme na těsto. Pokud by se vám zdálo, že je těsto příliš drobivé, můžeme přilít trochu mléka. Případně, pokud by těsto bylo naopak příliš tekuté, lze přidat ještě trochu vloček, záleží i na velikosti banánu.

4

V dalším kroku vyválíme kuličky, ty následně obalíme v mletých ořechách. Kuličky uchovávejte v chladu a zkonzumujte do 4 až 5 dnů.

Tipy

Trochu mletých ořechů můžete případně přimíchat i do těsta.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.