Přejít k hlavnímu obsahu

Jak poznat nejznámější ryzce | recept na nakládané ryzce

Jak poznat nejznámější ryzce | recept na nakládané ryzce

Ryzec je houba známá již od starověku. Najdete ji vyobrazenou na freskách v Pompejích a o ryzci se zmiňuje již Plinius starší ve svém díle Naturalis historia. Rod ryzců čítá přibližně 80 druhů a jsou mezi nimi jedlé, nejedlé i jedovaté druhy. Ryzce žijí v symbióze (úzkém životním společenství) se stromy nebo keři. Mají křehkou dužninu a lámavé lupeny, které při poranění roní mléko. Odborníci se domnívají, že je to forma sebeobrany, zaschlé mléko vytvoří ochranný povlak kolem poranění a tím zabrání kontaminaci bakteriemi a plísněmi. V našem článku se seznámíte se 3 nejznámějšími ryzci, které si snadno zapamatujete a naučíte se je znát. Na závěr poradíme, jak houbu připravit.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Juraj Horak (neověřeno) | Ne, 09/20/2020 - 08:45

Treba podottkout , ze nakladane ryzce jsou vynikajici , po dvou letech od nalozeni . Potrebuji cas .

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.