Jak na přírodní barvení vajíček | postup
Jak na přírodní barvení vajíček | postup. Barvení velikonočních vajíček za pomoci přírodnin má svoji tradici i své výhody a pozvolna se opět vrací zájem o tuto metodu dekorace. Máte i vy raději tradiční barvení vajíček, nebo se jen chcete vyhnout chemii a hledáte inspiraci na barvení pomocí přírodních surovin? V následujícím článku se dozvíte, co všechno se dá využit na přírodní barvení vajíček.
Cibule
Co je potřeba:
- slupky z cibule
- 2 lžíce octu
- *nylonové punčochy
- *bylinky
Do hrnce umístíme slupky z cibulí, vejce a dvě lžíce octa. Následně vše přivedeme k varu. Jakmile se voda začne vařit, stáhneme oheň a necháme vařit ještě zhruba 20 minut. Poté vejce vyndáme a necháme vychladnout.
*Pokud chceme o něco zajímavější vejce, ozdobíme je lístky bylinek a společně vložíme do punčochy, kterou zavážeme. Následně vše umístíme do hrnce se slupkami od cibule a octem a vaříme.
Červená řepa
Co je potřeba:
- 1 hrnek nakrájené řepy
- 1 hrnek vody
- 1 lžíci octa
Nakrájenou řepu dáme do hrnce a přidáme vodu. Přivedeme k varu a necháme vařit asi 20 – 30 minut.
Po 20 minutách vyjmeme řepu a místo ní do vody přidáme 1 polévkovou lžíci octa. Necháme vychladnout a následně nalijeme do zavařovací sklenice. Do sklenice umístíme vařená vejce a necháme přes noc.
Červené zelí
Co je potřeba:
- 1 hrnek nakrájeného červeného zelí
- 1 hrnek vody
- 1 lžíce octa
Nakrájené zelí zalijeme vodou a přivedeme k varu. Zelí vaříme asi 30 minut, dokud se voda neobarví na fialovo. Vyndáme zelí a místo něj do vody nalijeme 1 polévkovou lžíci octa a následně necháme vychladnout. Barvivo nalijeme do zavařovací sklenice a vložíme do něj vejce. Ta by měla ve sklenici zůstat alespoň 5 hodin.
Kurkuma
Co je potřeba:
- 6 lžic kurkumy
- 1 lžíce octa
- 4 hrnky vody
Do hrnce nalijeme 4 hrnky vody a přivedeme k varu. Následně přidáme kurkumu a ocet a vše důkladně promícháme. Do hrnce následně přidáme vařená vejce a necháme pár minut pro efekt jemných pastelových barev, ale klidně i celou noc pro sytější žlutou.
Diskuze k článku