Jak smažit obalovaný sýr, aby nevytekl | recept
Smažený sýr | recept. Smažený sýr v trojobalu je česká a slovenská specialita, kterou si s chutí dají i cizinci. Na jídelním lístku ho mají téměř v každé restauraci a prodává se i v prodejnách rychlého občerstvení. Smažená jídla obecně nejsou příliš zdravá, ale jednou za čas si smažák můžeme dopřát bez výčitek svědomí. Místo také smažených a nezdravých hranolků ho doplňte vařenými brambory či bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Na smažení se nejlépe hodí šéfkuchaři opovrhovaný Eidam 30%, nebo sýr s ještě menším obsahem tuku v sušině.
Co je potřeba
- plátky sýra o tloušťce max. 1 cm (podle počtu strávníků)
- vejce
- hladká mouka
- strouhanka
- tuk na smažení
Na obalení si připravíme suroviny na klasický trojobal. Hladkou mouku, vejce a strouhanku, nejlépe doma umletou z obyčejných rohlíků nebo žemlí. Vajíčko na obalení našleháme vidličkou a nic (olej, mléko) do nich nepřidáváme. Strouhanku namícháme s hladkou moukou – 2 díly strouhanky a 1 díl mouky – a pořádně promícháme dohromady. Sýr obalíme v mouce, omočíme ve vajíčku a obalíme ve směsi strouhanky s moukou. Pečlivě obalte hrany sýra a strouhanku rukama přimáčkněte. Obalujeme jen jednou.
V nádobě, kterou zvolíme jen o málo větší než je velikost sýra, rozpálíme vyšší vrstvu tuku. Sýr budeme smažit po jednotlivých kusech, abychom přidáním většího množství plátků příliš nesnížili teplotu tuku. Sýr by se roztékal. Obalený sýr vkládáme do tuku až tehdy, kdy se drobeček strouhanky po vložení na pánev okamžitě obalí drobnými bublinkami.
Diskuze k článku