Jak připravit velikonoční aspik | recept
Velikonoční aspik | recept. Velikonoce se blíží a při pečení mazanců, beránků a jiných pochoutek se hodně potřebují vejce. Dnešní recept Vám poradí, jak využít vaječné skořápky k výrobě aspiku. Rosolka ve tvaru vajíčka je netradiční velikonoční svačinka. Vyzkoušejte si připravit vynikající velikonoční aspik.
Co je potřeba
- prázdné vaječné skořápky nebo jinou formu
- křepelčí vajíčka
- sterilovaná zelenina
- želatina
- sůl
- ocet
- masox
Potřebujeme skořápky od vajec, proto si je několik dní před přípravou aspiku dáváme při vaření stranou. Vejce na širší straně naťukneme nožem a utvoříme si otvor, kterým vejce vyprázdníme. Nebojte se, že by se dostala skořápka do jídla, na širším konci je vzduchová bublina a pod ní blanka, která skořápky zachytí. Skořápky pečlivě zevnitř i zvenčí umyjeme a vysušíme. Můžeme použít i silikonové formy na perník, mufiny a jiné menší tvary.
Připravíme si suroviny, které nám chutnají. Hezky vypadají půlky křepelčích vajíček, ale slepičí vejce nakrájená na kousky udělají stejnou službu. Vybíráme si různé barvy zeleniny, aby byl aspik hezky kontrastní. Hodí se červená paprika, kukuřice, hrášek, mrkev, nať petržele nebo nakládané houby. Doplníme šunkou nebo debrecínkou.
Rozpustíme si želatinu ve vodě. Na půl litru vody stačí 20 g práškové želatiny. Vodu přivedeme do varu, přidáme 1/4 kostky hovězího bujónu, osolíme a okyselíme octem podle chuti. Povaříme 1 minutu, stáhneme z ohně a po 10 minutách přidáme želatinu a šleháme do rozpuštění. Tento postup mám vyzkoušený a vyhovuje mi. Pro ty, co neradi experimentují, je na každém balení želatiny návod k přípravě.
Tipy
Velikonoční aspiky jsou hezké i ve formě na věnec nebo dort.
Diskuze k článku