Jak doma připravit ruský kvas (KBAC) | recept
Cisterny označené bukvami KBAC a kolem nich zákazníci s butelkami, demižony a džbány. Obrázek typický pro vesnice i města mnohých zemí bývalého Sovětského svazu, zejména Ruska a Ukrajiny. Kvas, perlivý nápoj na chlebové (obilninové) bázi, lze v současné době koupit i v PET lahvích, a dokonce i u nás. Bylo by možné připravit kvas v domácích podmínkách? Jak postupovat při domácí výrobě ruského kvasu?
Co je potřeba
chleba, kvasnice, cukr kvasná nádoba s víčkem PET lahve
Domácí příprava kvasu je poměrně pracná. A budou se jí zabývat spíše lidé s oblibou v trochu neobvyklém kulinářství, než uspěchané maminky od dětí, které nevědí kam dřív skočit. První várka bývá vyrobena spíše ze zvědavosti. Není však málo lidí (spíše mužů), kteří výrobu „svého“ kvasu už „vychytali“: suroviny, nádoby na přípravu, technologický postup. Před přípravou domácího ruského kvasu je vhodné přečíst si zkušenosti různých amatérských výrobců, které jsou k dohledání na internetu. Jestliže to s výrobou kvasu myslíme vážně, je dobré pořizovat si k první várce (várkám) jednoduchý zápis postupu (aby byla kontrolovaná možnost některé kroky změnit).
Jestliže jsme naložili chleba na „druhák“ , necháme chleba namočený dvanáct hodin, teprve pak slijeme, scedíme, přidáme cukr a kvasnice. Pro zlepšení vzhledu si můžeme připravit kulér – roztok ze zkaramelizovaného cukru – a dávku „druháku“ tím přibarvit. (Kulérem můžeme samozřejmě přibarvit i první várku.
Po dvou třech dnech je nápoj vhodný ke konzumaci. Je svěží, perlivý, málo sladký, břitký. Po první zkušební várce můžeme základní předpis pravit podle své chuti: přidat více cukru, hrozinky, citron, zázvor nebo jiné aromatické složky (podle některého předpisu, improvizace se zpočátku nedoporučuje). Provedené změny na další várce je dobré zapisovat, až dosáhneme „svého“ optima.
Diskuze k článku