Přejít k hlavnímu obsahu

Jak a kde nakoupit kryptoměny?

29. Květen 2020
Jak a kde nakoupit kryptoměny?

Kryptoměny jsou technologickým fenoménem posledních let a lidé šílenství kolem nich přirovnávají k začátku internetu. Kryptoměny se začaly dostávat do povědomí široké veřejnosti na začátku roku 2017. Jejich cena začala strmě stoupat a celé to pak vyvrcholilo na konci roku, když se cena 1 Bitcoinu vyhoupla přes 20.000 USD, což je bezmála půl milionu korun.

1

Ceny kryptoměn v čase

Extremní cenový růst způsobil obrovské mediální šílenství okolo kryptoměn, tedy především okolo Bitcoinu, který v tu chvíli byl takovou vlajkovou lodí všech kryptoměn a také se pořád jedná o nejznámější kryptoměnu.

Od té doby se hodně změnilo, tedy především co se hodnoty kryptoměn týká. Přišla tzv. korekce trhu, ceny spadly a nyní všichni vyčkávají, kdy zase přijde ten extremní růst. Kdy digitální měny začnou růst, tak to bohužel nikdo neví. Může to být za týden, nebo za rok. V tuto chvíli je však ideální čas na nákup kryptoměn, jelikož kurzy jsou přívětivé a výhodně dole.

2

Kde nakoupit kryptoměny?

Možná byste chtěli nějaké kryptoměny nakoupit, ale vůbec netušíte jak a kde a právě proto, jsme se rozhodli pro vás připravit tento jednoduchý návod na nákup kryptoměn. Jdeme na to!

I když se to tak nemusí jevit, nákup kryptoměn není nic složitého a není se čeho obávat. Nákup vždy (tedy pokud nenakupujete z ruky do ruky) probíhá přes nějakého prostředníka (třetí stranu), což v našem případě může být internetová směnárna, burza, nebo bitcoinové automat.

3

Nákup v kryptoměnovém automatu

Jako nejjednodušší offline řešení je nákup kryptoměn v bitcoinovém automatu. Pouze tam vložíte peníze a vyberete jakou kryptoměnu chcete koupit, naskenujete adresu vaší peněženky (slouží pro uchovávání kryptoměn), dokončíte nákup a kryptoměny máte ve své peněžence. Jednoduché, že ano? V Česku je momentálně několik desítek těchto automatů. Kde se nacházejí, si můžete ověřit na této mapě - https://coinatmradar.com/ která je všechny mapuje. Nevýhodou těchto automatu je, že oproti směnárně a burze máte mnohem méně možností, jakou kryptoměnu nakoupit. V bitcoinmatu jsou to řády jednotek, kdyžto na burze to mohou být stovky.

4

 Kryptoměnová směnárna          

Nejjednodušším online řešením pro nákup kryptoměn, jsou kryptoměnové směnárny. Pro příklad, se můžeme bavit o české směnárně SimpleCoin, která je mezi lidmi velice oblíbená a to především pro rychlý nákup, který nevyžaduje žádnou registraci, ani verifikaci.

Rozdíl nákupu kryptoměn ve směnárně oproti níže zmíněnému nákupu kryptoměn na burze je především ten, že směnárna si sama vypíše kurzy, za které dané digitální měny prodává. Není to jako na burze, kde je cena určována nabídkou a poptávkou. To, že si směnárny sami vypisují („určují“) kurzy má často za následek to, že cena je relativně nevýhodná a vyšší, než jakou byste dostali na burze.

Jednoduše se dá říci, že směnárny kryptoměn fungují stejně jako směnárny, které znáte z běženého života. Za peníze si směníte kryptoměny, stejně jako to děláte, když si měníte nějakou cizí měnu. Pro lidi, kteří nechtějí řešit další věci okolo a pro začínající krypto nadšence jsou směnárny jako dělané. Pokud tedy patříte do jedné, nebo do druhé skupiny, zaujala vás směnárna SimpleCoin a chtěli byste přes ní případně nakoupit kryptoměny, jistě oceníte tento obrázkový návod – nákup kryptoměn u SimpleCoin.

5

Výsledek obrázku pro binanceNákup kryptoměn na burze

Další možností je pak nákup kryptoměn na burze, například Binance. Krypto burza, funguje stejně jako jiná burza, například akciová. Základní princip je ten, že vám v našem případě burza Binance zprostředkovává střet nabídky a poptávky a také zařídí uskutečnění obchodu.

Cenu kryptoměn jednoduše určuje nabídka a poptávka, která na dané burze momentálně je, čímž prakticky získáte nejlepší cenu, za kterou v ten daný moment je možné kryptoměnu získat. Oproti směnárně je kurz často i o několik tisíc rozdílný.

Jelikož je cena tvořena nabídkou a poptávkou znamená to, že pokud chcete uskutečnit nákup, musí ve stejnou chvíli být někdo, kdo chce kryptoměny prodat. Na trhu se ale pohybuje tolik kupců, že protistranu, najdete prakticky hned.

Další rozdíl mezi směnárnou a burzou je také ten, že burzy poskytují i obchodování s kryptoměnami, což moc směnáren nenabízí. Takovou malou nevýhodou burzy musí být nutnost registrace a ověření vašeho účtu, což může trvat i několik dnů. To vás například u směnárny SimpleCoin vůbec nečeká a nákup je tam prakticky okamžitý. Burzy jsou obecně používanější pokročilejšími uživateli a moc se nehodí pro začátečníky. Pokud tedy již nějaké zkušenosti s nakupováním kryptoměn máte, klidně tuto burzu vyzkoušejte. Určitě si ale předtím přečtěte recenzi Binance burzy, abyste zjistili, jaké jsou poplatky a zkušenosti ostatních lidí.

No a to je vše. Toto jsou základní způsoby, jak nakoupit kryptoměny. Jednoduše jsme si každý ze způsobů popsali, řekli si výhody a nevýhody, zbytek už je na vás. Existují samozřejmě ještě další služby a třetí strany, které nákup kryptoměn zprostředkovávají, ale tyto jsou ty nejběžnější a nejvíce využívané. Doufáme, že vás tento návod dovede k úspěšnému nákupu kryptoměn.

Návod obsahuje komerční sdělení.

Autor: Anonym
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

osoby s notebookem
Budou banky zlevňovat půjčky?
Česká národní banka by mohla zřejmě již na konci roku nebo se začátkem roku 2024 začít snižovat svoji základní úrokovou sazbu. To by se propsalo i do…
Co je to Paysafecard
Co je to Paysafecard
Paysafecard je druhem platební metody, kterou je možné používat na online obchodech a dalších službách, které zpracovávají tento typ mobilní platební…
Jak výrazně šetřit každý den
Jak výrazně šetřit každý den
Jak výrazně šetřit každý den | rady a tipy. Byla by chyba myslet si, že šetřit musí pouze chudí. Pravda je taková, že téměř všichni plýtváme. Nej…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.