Jak upéct vykrajované makové cukroví | recept
Mák je českou raritou, většina národů světa ho nekonzumuje s takovou radostí a nadšeně ho nepěstuje. My Češi jsme však výjimka, mák máme rádi nejen na pečivu, ale především jako náplň nebo posypku různých moučníků a sladkých jídel. Ve vánočním cukroví se většinou mák neuplatňuje, ale není důvod, proč neudělat výjimku. Vyzkoušejte si letos přichystat makové cukroví. Mák obsahuje velké množství vápníku a dalších zdraví prospěšných látek, nicméně musíme počítat s jeho vyšší kalorickou hodnotou. Ale pokud nesníte celou dávku „na posezení“, tak se určitě není čeho bát. Mák se pak tradičně kombinuje s povidly, slepte si jimi proto i toto cukroví.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 90 g mletého máku
- 60 g moučkového cukru
- 2 žloutky z vajec
- 220 g hladké mouky
- 150 g másla
- 1 lžíci rumu
- švestková povidla na slepení
Krok 1
V prvním kroku si přichystáme suché ingredience. Mák, cukr a mouku smícháme ve velké míse. Oddělíme žloutky od bílků, bílky nalijeme do skleničky a dobře uzavřeme. Můžeme použít na jiné cukroví, třeba kokosky (recept zde: Jak upéct dvoubarevné kokosky) nebo na dort Pavlova (recept zde: Jak upéct dort Pavlova s jahodovou omáčkou). Máslo nakrájíme na kostičky a přendáme ho do mísy, přilijeme rum a ručně nebo v robotu zpracováváme těsto. To zabalíme do fólie a necháme do druhého dne nebo alespoň hodinu v lednici.
Krok 2
V dalším kroku na vál nasypeme trochu hladké mouky a těsto opatrně rozválíme na tenký plát, síly asi jako na linecké. Následně vykrájíme formičkou tvary vždy po dvou, aby jeden byl plný a druhý s kulatým otvorem, stejně jako u jiných slepovaných druhů.
Krok 3
Vykrájené tvary opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, když plech zaplníme, vložíme ho do rozehřáté trouby a pečeme asi 7 minut na 170 °C.
Krok 4
Poté necháme vychladnout a mažeme švestkovými povidly, případně ostřejší marmeládou, skvěle se hodí klasická rybízová, ale výborně cukroví chutná i s ostružinovou. Cukroví necháme rozležet několik dní na chladném místě.