Jak uvařit dýňové chilli | recept
Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporučuji ho těm, kdo se snaží redukovat hmotnost a nevyhýbají se zelenině. Tento pokrm je rychlý a nenáročný na přípravu.
Co je potřeba
- 1 malá dýně (Hokkaido)
- 1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu
- 1 cibule
- kukuřičná zrna z 1–2 klasů
- 1 silnější pórek
- 1 červená paprika
- chilli papričky podle chuti
- 500 ml zeleninového vývaru
- 115 g rajčatového protlaku (1 plechovka)
- 200 ml bílého vína
- česnek dle vlastního uvážení
- sůl
- olivový nebo jiný olej
- zelená petržel nebo jiná bylinka
Krok 1
Připravte si všechny potřebné ingredience. Z konzervovaných fazolí slijte nálev, ostatní zeleninu očistěte. Pórek ponechejte i se zelenou částí. Čerstvá kukuřičná zrna lze nahradit konzervovanými. Zeleninový vývar můžete připravit i z domácí sušené zeleniny (např. z domácí vegety – Jak udělat domácí vegetu | recept na domácí ochucovadlo). Olivový olej můžete nahradit jakýmkoli jiným. Recept je orientační, množství surovin si upravte podle vlastního uvážení a chuti.
Krok 2
V hlubší pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm drobně pokrájenou cibuli a česnek dorůžova.
Krok 3
Mezitím si pokrájejte ostatní zeleninu na menší kousky. Dýni neloupejte, vařením slupka změkne. Hokkaido se nemusí loupat, stačí vykrojit stopku a odstranit dužninu i se semeny. Nejlépe to jde lžící.
Krok 4
Jakmile cibulka s česnekem lehce zrůžoví, je čas přidat dýni a chilli papričky. Chilli můžete ponechat vcelku a před podáváním je vyjmout, nebo je rozsekejte na velmi malé kousky. Vše zalijte vínem, malým množstvím vývaru a nechte pod pokličkou alespoň 10 minut dusit. Občas zlehka promíchejte.
Krok 5
Po 10 minutách přidejte do pánve všechny ostatní ingredience a duste do změknutí zeleniny. Zelenina nesmí být rozvařená, musí zůstat na skus. Opatrně občas promíchejte, aby se nerozpadla dýně a hlavně ochutnávejte. Doba varu záleží na velikosti nakrájených zeleninových kousků.
Krok 6
Po uvaření případně dosolíme a přidáme zelenou nať. Dá se podávat jen tak či s vařenou rýží.