Jak upéct slané pečivo se smetanou plněné sýrem | recept
Slané pečivo se smetanou plněné sýrem | recept. Dnes nabízím recept na slané pečivo, které můžete zobat jen tak u televize nebo skleničky vína. Naplníte-li ho po upečení nějakou pikantní sýrovou pomazánkou, můžete jej nabídnout i jako součást pohoštění při různých oslavách. S těstem se dobře pracuje, je vláčné a netrhá se. Je důležité nechat těsto před rozvalováním dobře vychladit, obsahuje poměrně velké množství tuku a vychlazené se nebude lepit na desku ani váleček. Vyzkoušejte slané pečivo plněné sýrem, zachutná vám.
Co je potřeba
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla nebo Hery
- 200 g kysané krémové smetany
- trochu soli
- vejce na potření
- sezam, mák, slunečnice nebo jiný posyp
- sýrová pomazánka dle vlastního uvážení na náplň
Krok 1
V míse promíchejte hladkou mouku se solí, přidejte změklý tuk, zakysanou smetanu a rukama vypracujte těsto. Hotové těsto je nutné před dalším zpracováním nechat odpočinout nejméně hodinu v chladu. Krásně ztuhne a lépe se s ním pracuje, nelepí se a nemusíte přidávat další mouku. Stačí jen lehce poprášit kuchyňský vál.
Krok 2
Těsto si můžete udělat den předem, v chladničce vydrží a odležení mu prospěje. Těsto vyválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm. Vykrajujte formičkou tvary, které se vám líbí. Vykrájené kousky položte na plech vyložený papírem na pečení.
Krok 3
Polovinu vykrájených kousků potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte oblíbenými semínky. Druhou polovinu můžete a nemusíte potřít, posyp ale vynechte. Upečte ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C.
Krok 4
Během pečení se kousky nafouknou. Ještě teplé je rozřízněte pilkovým nožem, aby se daly naplnit. Studené nerozkrojíte, jsou křehké a lámou se. Můžete je plnit, tak jako já, nerozkrájené. Jsou pak trochu vyšší. Studené spojte sýrovou nádivkou. Nejlépe chutnají s nějakým pikantním sýrem nebo klasickou sýrovo-česnekovou pomazánkou (recept naleznete zde: Jak udělat sýrovo-česnekovou pomazánku | recept).
Další možnost náplně:
Suroviny: 150 g Nivy, 100 g Lučiny, 5-6 lžic kysané krémovité smetany, kávová lžička sardelové pasty.
Postup přípravy: Vše dohromady ušleháme v hladký krém.