Jak uvařit bramborové knedlíky se škvarkovou náplní | recept
Bramborové knedlíky se škvarkovou náplní | recept. Plněné bramborové knedlíky není třeba představovat. Každý je zná a určitě někdy jedl. Klasika jsou knedlíky plněné uzeným masem. Co takhle zkusit změnu a naplnit je chutnou škvarkovou směsí? Uvařené knedlíky stačí rozkrojit a polít osmaženou cibulkou. Je to ovšem kalorická bomba. Pro odlehčení můžete místo cibulky přidat salát z kysaného zelí. Knedlíky se hodí i jako příloha k zabijačkovému guláši. Velmi dobře se mrazí.
Co je potřeba
Těsto na knedlíky:
- 600 g brambor
- 2 vejce
- 250 g hrubé mouky
- sůl
Náplň:
- 1 větší cibule
- 30 g sádla
- 20 g strouhanky
- 150 g škvarky
- 1 vejce
- mletý černý pepř
- česnek
- sůl
Krok 1
Začneme nejdříve s přípravou nádivky, před dalším zpracováním musí být studená. Nemáme-li v zásobě vepřové škvarečky, vyškvaříme si kousek vepřového hřbetního sádla. Návod naleznete zde: Jak vyškvařit sádlo doma | recept.
Krok 2
Na malém množství sádla orestujeme drobně pokrájenou cibuli. Zasypeme strouhankou a osmažíme dorůžova. Po zchladnutí vmícháme škvarky, celé syrové vejce a okořeníme solí, pepřem a česnekem. Promícháme, vznikne poměrně sypká hmota. Tou budeme plnit knedlíky.
Krok 3
Těsto na knedlíky vypracujeme z jemně strouhaných vařených brambor. Ty si uvaříme den předem. Přidáme ostatní uvedené ingredience a rukama vytvoříme těsto. Do hrnce napustíme dostatečně velké množství vody a dáme ji vařit. Bramborové těsto nesmí dlouho stát, zřídlo by, proto si vodu dáme ohřát hned, co je těsto hotové. Než knedlíky naplníme, bude vřít.
Krok 4
Těsto rozdělíme na stejně velké kousky. Z každého kousku, pomocí malého válečku nebo jen tak rukou, vytvarujeme placičky. Do středu každé z nich navršíme škvarkovou náplň. Knedlíky zabalíme, zmáčkneme a vytvoříme kulaté knedlíky. Knedlíky opravdu poctivě mačkejte, škvarky se vmáčknou do těsta a knedlíky nebudou mít dutinku v náplni.
Krok 5
Jakmile začne voda vařit, rychle do ní všechny knedlíky naházíme a ihned vařečkou odpíchneme ode dna. Přiklopíme poklicí a vodu přivedeme opět do varu. Za 10 minut od znovuzískaného varu jsou knedlíky hotovy. Dobrou chuť!