Jak připravit netradiční štědrovečerní rybí polévku | recept
Netradiční štědrovečerní rybí polévka | recept. Na Vánoce by se měla podávat především ryba, pokud Vám však nechutná klasická rybí polévka, máme pro Vás tip. Zkuste si připravit netradiční štědrovečerní polévku s pórkem a uzeným lososem dle receptu, který najdete na následujících řádcích. Tento recept na rybí polévku je jednoduchý a velmi rychlý, můžete tak strávit více času se svými blízkými.
Co je potřeba
- 2 pórky
- 200 g uzeného lososa, případně také vyloupané krevety
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 lžíce másla
- Sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky
Krok 1
V polévce dle našeho receptu naleznete mimo ryby také velké množství zeleniny. Pórek obsahuje celou řadu vitamínů (např. vitamíny skupiny B, vitamíny A, C a E), minerálů (např. draslík, železo, hořčík, fosfor a další) a spoustu vlákniny.
Krok 2
Místo tradičních rybích jiker a hlav použijeme pouze uzeného lososa, polévka je tak vhodná i pro všechny, kterým jinak rybí maso příliš nechutná.
Krok 3
A jaký je postup?
V hrnci rozpustíme máslo a přidáme na kousky nakrájený pórek.
Krok 4
Pórek podusíme doměkka (trvá to asi 8 – 10 minut) a poté ho zalijeme zeleninovým vývarem. Jak připravit zeleninový vývar, naleznete zde: Jak udělat zeleninový vývar | recept.
Krok 5
Nakonec polévku rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme smetanu, polévku dochutíme solí, pepřem a případně čerstvými nebo sušenými bylinkami. Po chvilce přidáme do polévky malé kousky uzeného lososa (případně i krevety) a polévku necháme ještě 5 minut povařit. Podle chuti můžeme polévku znovu rozmixovat ponorným mixérem.
Krok 6
Polévku dozdobíme kousky uzeného lososa a domácími bylinkovými krutony (postup přípravy bylinkových krutonů naleznete v následujícím článku: Jak uvařit výbornou hráškovou polévku | recept) a čerstvými bylinkami. Skvěle se hodí třeba pažitka. Ať Vám chutná!
- Polévka bude skvělá i s uzenou makrelou či jinou uzenou rybou.
- Klasickou smetanu můžete nahradit sojovou či rýžovou smetanou.
- V zelené části pórku je více cenných látek než v části bílé. Proto využijte i zelenou část. Pórek důkladně omyjte.