Jak uvařit polský bigos | recept
Polský bigos | recept. Bigos je polské národní jídlo z masa, zelí a klobásy. Je to jídlo variabilní, v každé domácnosti má jinou chuť, ale některé zásady při vaření dodržují všichni. Správný bigos obsahuje kysané i hlávkové zelí, kvalitní klobásu a nejméně dva druhy masa. Vaří se každé zvlášť a nakonec se vše smíchá a dochutí. Správný Polák by nikdy nevařil bigos s použitím jednoho hrnce, i když recept k tomu svádí. Budete potřebovat několik hrnců a pánev. Jídlo chutná nejlépe odleželé, druhý až třetí den po ohřátí.
Co je potřeba
- 500 g vepřové plece
- 500 g hovězí kližky
- 200 g klobásy
- 500 g kyselého zelí
- 500 g hlávkového zelí
- 235 ml červeného vína
- hrst sušených hub
- 200 ml krájených konzervovaných rajčat
- 4 bobkové listy
- 5 jalovčinek
- mletý pepř
- sůl
- 1 větší cibule
- sádlo
- několik sušených švestek – lze vynechat