Jak připravit zapečenou ovesnou kaši s lesními plody | recept
Zapečená ovesná kaše s lesními plody | recept. Ovesná kaše představuje velmi zdravou a chutnou variantu sladké snídaně. Pokud si ji chcete ještě vylepšit, vyzkoušejte recept na zapečenou ovesnou kaši s lesními plody. Její příprava je opravdu snadná a výsledným pokrmem určitě nepohrdnou ani děti a „odpůrci“ zdravé výživy.
Co je potřeba
- 1 vejce
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 a půl hrnku mléka
- 1 a půl hrnku čerstvých či mražených lesních plodů (maliny, ostružiny, borůvky, jahody, rybíz či brusinky)
- hrst pokrájených ořechů či semínek dle chuti (např. slunečnicová či dýňová)
- 3 lžíce datlového sirupu či medu
- 2 lžíce kokosového oleje nebo másla
- 2 lžíce třtinového cukru
- špetka soli
- špetka mleté skořice
Krok 1
Ovesné vločky smícháme se špetkou soli a mleté skořice. Dno zapékací mísy poklademe polovinou lesních plodů. Na ně nasypeme ovesné vločky, ořechy a semínka a vše zalijeme mlékem, které jsme důkladně promíchali s vejcem, kokosovým olejem a datlovým sirupem.
Krok 2
Povrch posypeme zbylým ovocem a třtinovým cukrem.
Krok 3
Směs dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme ji zhruba 30–35 minut, dokud se neodpaří všechna tekutina a povrch kaše nezezlátne.
Krok 4
Zapečenou ovesnou kaši před podáváním dozdobíme bílým jogurtem a čerstvým ovocem a vše přelijeme trochou medu či rostlinného sirupu. Chutná skvěle ještě teplá, ale i mírně či zcela vychladlá. Zbylou kaši je možné uskladnit v lednici, kde nám vydrží až 3 dny. Před podáváním ji stačí ohřát a získáte rychlou a vydatnou snídani.
- Pro přípravu ovesné kaše lze použít klasické kravské mléko i jakoukoliv rostlinnou alternativu (např. mandlové, sojové, ovesné, kokosové apod.).
- Lesní plody můžete nahradit jinými druhy ovoce (hodí se např. jablka, hrušky, broskve, banány atd.), ale klidně i dýní.
- Směs je možné ochutit také vanilkou či muškátovým oříškem. Pro obměnu můžete přidat kakao nebo karob, případně kousky čokolády.