Jak uvařit maďarskou žampionovou polévku | recept
Maďarskou žampionovou polévku | recept. Recept na tuto polévku pochází z maďarské kuchyně. Možná se vám bude zdát povědomá a budete mít pravdu, velmi se podobá české kulajdě. Nemá cenu se přít, který postup je originální a správný, je mnoho jídel s různými názvy, která jsou téměř totožná. Nic to nemění na tom, že žampionová polévka má lahodnou chuť a pro milovníky kopru je jako stvořená.
Co je potřeba
- 250 g čerstvých žampionů
- 220 ml kysané smetany
- 500 ml mléka
- 150 g másla
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 l vody
- 1 cibule
- 3 středně velké brambory
- 1 žloutek
- 3 bobkové listy
- 2 vařená vejce natvrdo
- čerstvý kopr v množství podle vlastního uvážení
- sůl
- mletý černý pepř
Krok 1
Žampiony opláchněte a nakrájejte na plátky. Vložte do hrnce s rozpuštěnými 100 g másla, krátce poduste a zalijte vodou. Přidejte celou oloupanou cibuli, na malé kostičky nakrájené brambory, koření, sůl a vařte, dokud nebudou brambory poloměkké.
Krok 2
Zbylé máslo rozpusťte v rendlíku a zasypte moukou. Upražte jíšku a rozřeďte ji mlékem. Jakmile jsou brambory poloměkké, vyjměte cibuli a jíšku v polévce prošlehejte. Vařte společně ještě asi 10 minut. Pak odstavte.
Krok 3
Do lehce zchladlé polévky vmíchejte smetanu s rozmíchaným žloutkem.
Krok 4
Nakonec přidejte kopr podle chuti a toho, jak moc ho máte rádi. Veškeré zelené bylinky se do polévek přidávají až po částečném zchladnutí, aby si uchovaly výrazné aroma a svěží zelenou barvu. Polévka je hotová, případně ji dosolte a můžete ihned servírovat. Podává se s vejcem uvařeným natvrdo, které podélně rozkrojte.