Jak připravit nadýchané lívance z bramborového těsta | recept
Nadýchané lívance z bramborového těsta | recept. Lívanečky z kynutého bramborového těsta jsou vláčnější a nadýchanější než z litého klasického těsta. Doporučuje se podávat je k dušené zelenině a masu. U nás se připravují stejně jako klasické, sypané cukrem se skořicí, nebo s ovocnou omáčkou. Vyzkoušejte je, určitě nebudete zklamáni.
Co je potřeba
- 400 g vařených brambor
- 200 g polohrubé mouky
- 42 g droždí (1 kostička)
- 1 celé vejce
- 250 ml mléka
- špetka soli
- lžička cukru
- tuk na potření pánve
Krok 1
Ve vlažném mléce rozmíchejte lžičku krupicového cukru a špetku soli. Poté do něj rozdrobte kostku droždí a na teplém místě nechte vzejít. Nádobu zakryjte poklicí nebo utěrkou. Tato fáze přípravy trvá asi 15 minut, záleží na teplotě místnosti.
Krok 2
Vařené brambory nastrouhejte na nudličky a spolu s moukou a vajíčkem přidejte do misky. Vypracujte hustější těsto a nechte ho kynout v teple (brambory uvařte den předem nebo je nechte dobře vychladnout).
Krok 3
Vykynuté těsto lijeme naběračkou na vymaštěný lívanečník, nebo lžící děláme menší placičky na pánev. Pečeme po obou stranách dozlatova. Je-li těsto příliš husté a lívance se špatně tvarují, přidejte trochu mléka.
Krok 4
Jestliže pečete lívance jen tak na pánvi, nejsou tak úhledné, jako z lívanečníku. Komu záleží na jednotném vzhledu, může je pomocí sklenky vykrájet do stejné velikosti.