Jak připravit cuketovou frittatu | recept
Cuketová frittata | recept. Úroda cukety bývá často větší, než dokážete spotřebovat. Existuje mnoho způsobů, jak ji zpracovat a ještě více receptů na její přípravu. Pokud si chcete připravit jednoduchou a rychlou večeři, vyzkoušejte cuketovou frittatu, což je zapečená vaječná omeleta. Budete potřebovat jen mladou cuketu, vejce a pár další ingrediencí. Recept na cuketovou frittatu jistě zvládne i úplný začátečník.
Co je potřeba
- 1 malá cuketa
- 1 – 2 lžíce rostlinného oleje nebo přepuštěného másla
- 1 malá cibule
- 6 vajec
- sůl, pepř, čerstvé bylinky
Krok 1
Neoloupanou cuketu nastrouháme nahrubo, posolíme ji a necháme „vypotit“. Posléze z ní vymačkáme co nejvíce tekutiny. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji najemno.
Krok 2
Troubu předehřejeme na zhruba 170 °C. Do mísy rozklepneme vejce a rozšleháme je spolu s asi lžičkou soli a mletým pepřem.
Krok 3
Cibuli osmažíme na rozehřátém oleji či přepuštěném másle, následně přidáme strouhanou cuketu, zeleninu osolíme a směs za občasného míchání podusíme asi 5 minut, dokud se nezbavíme přebytečné vody.
Krok 4
Následně zeleninu (pokud nemáme pánev vhodnou do trouby) přemístíme do formy či kulaté zapékací mísy. Vše zalijeme rozmíchanými vejci a formu vložíme do předehřáté trouby.
Krok 5
Frittatu pečeme asi 15 minut, poté na 5 minut zvýšíme teplotu v troubě na zhruba 200 °C. Cuketovou frittatu před podáváním posypeme čerstvými bylinkami, nakrájíme ji na kousky a servírujeme nejlépe teplou s pečivem a třeba se salátem z čerstvé zeleniny.
- Cuketu můžete doplnit či nahradit listovým špenátem, lilkem, hráškem, kukuřicí nebo jinou zeleninou dle obliby a sezóny.
- K zelenině lze přidat pokrájenou šunku, žampiony či strouhaný sýr.
- Z bylinek se k vejcím a cuketě skvěle hodí saturejka, kopr, estragon, kerblík, petrželka nebo pažitka.
- Případnou zbylou frittatu je možné zamrazit a před použitím pouze ohřát, případně rozpéct.