Jak připravit kapustový nákyp | recept
Jak připravit kapustový nákyp | recept. Kapusta je zelenina, která obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek. Mimo jiné působí jako prevence proti vzniku rakoviny a má detoxikační účinky. Je proto určitě vhodné kapustu zařazovat do jídelníčku co nejčastěji. Pokud si nevíte rady s její přípravou, vyzkoušejte jednoduchý recept na zdravý kapustový nákyp. Tento pokrm je vhodný i pro všechny s bezlepkovou dietou.
Co je potřeba
- 1/2 středně velké hlávky kapusty
- 150 g uzeného či marinovaného tofu
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky
- máslo a kukuřičná strouhanka na vymazání a vysypání formy
Krok 1
Kapustu zbavenou tvrdého košťálu pokrájíme na menší kousky, důkladně ji omyjeme a poté uvaříme v osolené vodě téměř doměkka (asi 10–15 minut). Následně ji scedíme, necháme mírně vychladnout a nakrájíme ji nadrobno.
Krok 2
Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků pak ušleháme tuhý sníh. Nakrájenou kapustu smícháme s tofu nakrájeným na malé kousky, se žloutky, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a nasekanými čerstvými bylinkami. Hodí se třeba bazalka, petrželka či pažitka.
Nakonec do směsi jemně vmícháme bílkový sníh.
Krok 3
Zapékací mísu či formu vymažeme máslem a vysypeme kukuřičnou strouhankou. Nalijeme do ní připravenou směs a rovnoměrně ji rozetřeme. Formu vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a nákyp pečeme asi 40 minut do zezlátnutí.
Krok 4
Kapustový nákyp podáváme s vařenými brambory nebo jen s kvašenou zeleninou či salátem z čerstvé zeleniny. Skvěle chutná teplý i studený.
- Do kapustového nákypu je možné přidat také strouhaný sýr či dušené houby.
- Tofu pak můžete nahradit třeba tempehem či šunkou.
- Pokud chcete zachovat svěží zelenou barvu kapusty, po krátkém povaření ji rychle zchlaďte ve studené vodě. Dá se připravit i v páře.