Jak připravit kroupový trhanec | recept
Kroupový trhanec | recept. Kroupový trhanec je levné, snadné a poměrně zdravé jídlo. Chcete-li ho mít ještě zdravější, sádlo zaměňte za olej a uzené maso může být třeba krůtí nebo kuřecí. Nejlépe chutná čerstvě upečený, ještě teplý. Studený také není špatný, ale je tužší, než právě vytažený z trouby. Pokrm chutí připomíná bramboráky.
Co je potřeba
- 150 g vařených krup
- 100 g ovesných vloček
- 100 g uzeného masa
- 1 vejce
- 3 stroužky česneku
- špetka majoránky
- sůl
- tuk na vymazání pekáče
Krok 1
Den předem namočte propláchnuté kroupy do studené vody a nechte přes noc stát. Druhý den je uvařte doměkka a rozmixujte.
Krok 2
Na suché pánvi opražte ovesné vločky dozlatova. Vločky míchejte, snadno se připálí. Opražené přidejte do misky ke kroupám.
Krok 3
Libové uzené maso nakrájejte na malé kousky a přidejte spolu s celým vejcem, prolisovaným česnekem, majoránkou a solí do misky.
Krok 4
Vše dohromady dobře vymíchejte. Vznikne hustější hmota. Podle chuti ji můžete okořenit i jiným kořením, hodí se mletý černý pepř. Majoránku lze nahradit saturejkou, tymiánem nebo dobromyslí.
Krok 5
Pekáč vymažte tukem (doporučuji sádlo) a hmotu na něj v tenké vrstvě rozetřete. Pečte v troubě při 220 °C do zrůžovění. Horké natrhejte na kousky a ihned podávejte. Jako příloha se hodí zeleninový salát. Trhanec můžete jíst samotný a zapíjet mlékem.