jaktak.cz

Jak připravit kroupový trhanec | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Kroupový trhanec | recept. Kroupový trhanec je levné, snadné a poměrně zdravé jídlo. Chcete-li ho mít ještě zdravější, sádlo zaměňte za olej a uzené maso může být třeba krůtí nebo kuřecí. Nejlépe chutná čerstvě upečený, ještě teplý. Studený také není špatný, ale je tužší, než právě vytažený z trouby. Pokrm chutí připomíná bramboráky.

Co je potřeba

  • 150 g  vařených krup
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g uzeného masa
  • 1 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • špetka majoránky
  • sůl
  • tuk na vymazání pekáče

Krok 1

Den předem namočte propláchnuté kroupy do studené vody a nechte přes noc stát. Druhý den je uvařte doměkka a rozmixujte.

Krok 2

Na suché pánvi opražte ovesné vločky dozlatova. Vločky míchejte, snadno se připálí. Opražené přidejte do misky ke kroupám.

Krok 3

Libové uzené maso nakrájejte na malé kousky a přidejte spolu s celým vejcem, prolisovaným česnekem, majoránkou a solí do misky.

Krok 4

Vše dohromady dobře vymíchejte. Vznikne hustější hmota. Podle chuti ji můžete okořenit i jiným kořením, hodí se mletý černý pepř. Majoránku lze nahradit saturejkou, tymiánem nebo dobromyslí.

Krok 5

Pekáč vymažte tukem (doporučuji sádlo) a hmotu na něj v tenké vrstvě rozetřete. Pečte v troubě při 220 °C do zrůžovění. Horké natrhejte na kousky a ihned podávejte. Jako příloha se hodí zeleninový salát. Trhanec můžete jíst samotný a zapíjet mlékem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-kroupovy-trhanec-recept.html