Jak uvařit rumunský guláš | recept
Rumunský guláš | recept. Guláš je jídlo, které má obrovské množství variací. Asi nikdo ho nevaří z přesně odvažovaných a stále stejných přísad. Experimenty zkrátka ke gulášovému vaření patří. Recept uvedený níže, je inspirovaný rumunským jídlem. Omáčka má lehce kořeněnou chuť a oproti našim zvyklostem obsahuje nezvyklý lilek. Přesto chutná i těm, co tuto zeleninu nevyhledávají. Zkusíte to?
Co je potřeba
- 750 g hovězího masa, nejlépe kližky
- 300 g cibule
- 200 g papriky
- 200 g rajčat
- menší lilek
- sádlo
- mletá sladká paprika
- mletý černý pepř
- sůl
- česnek
- hladká mouka
Krok 1
Maso nakrájejte na kostky, velikost si zvolte sami podle sebe. Já dávám přednost kouskům asi 2 x 2 cm. Cibuli (200 g) nahrubo pokrájejte a dorůžova na sádle osmažte. Přidejte kousky masa, osmahněte a zasypte mletou paprikou. Promíchejte, zalijte malým množstvím vody, osolte, okořeňte pepřem a prolisovaným česnekem. Pod poklicí maso duste doměkka. Občas promíchejte a podle potřeby přidejte vodu.
Krok 2
Zeleninu očistěte, papriky zbavte semen, a nakrájejte ji na kousky. Lilek nemusíte loupat. Slupka varem změkne. Nezapomeňte přidat zbytek (100 g) cibule. Všechnu zeleninu poduste na malém množství tuku do poloměkka. Nesmíte ji rozvařit.
Krok 3
Jakmile je maso téměř měkké, nechte vydusit šťávu na tuk, přidejte hladkou mouku, osmahněte a zalijte vodou. Dobře rozmíchejte a dovařte maso doměkka. Mouka se musí provařovat nejméně 20 minut, omáčka se za tu dobu hezky zahustí. Míchejte ji, aby se nepřipálila.
Krok 4
Těsně před dokončením do omáčky přidejte zeleninu a krátce vše společně prohřejte. Dosolte podle potřeby. Jako přílohu zvolte vařené brambory nebo dušenou rýži. Všechny typy guláše nejlépe chutnají ohřívané druhý den.