Jak uvařit krůtí prsa se žampiony a smetanovou omáčkou | recept
Krůtí prsa se žampiony a smetanovou omáčkou | recept. Krůtí maso má nevýraznou chuť, a proto je vhodné doplnit ho výraznější ingrediencí. Dobře se kombinuje s houbami, ať už se žampiony s jemnou chutí nebo výraznějšími lesními houbami (lišky). Záleží na momentální dostupnosti hub, přičemž žampiony mají výhodu. V obchodě „rostou“ po celý rok. Rozhodnete-li se recept vyzkoušet, postupujte podle následujícího návodu.
Co je potřeba
- 750 g krůtích prsou
- 250 g žampionů
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 menší cibule
- citronová šťáva
- sůl
- olej
- petržel listy
- hladká mouka
- mletý pepř
- voda
- máslo
Krok 1
Krůtí prsa nakrájejte na plátky a hranou ruky je naklepejte. Nepoužívejte paličku, maso je křehké, naklepání rukou plně postačuje.
Krok 2
Plátky masa osolte a okořeňte mletým pepřem. Na rozpáleném oleji je z obou stran zprudka opečte a odložte zatím stranou.
Krok 3
Na zbylém oleji osmahněte pokrájenou cibuli do sklovita a přidejte plátky žampionů. Chcete-li dosáhnout výraznější chuti, doporučuji hnědé žampiony. Zalijte vodou (vývarem) a poduste. Mezitím, co se houby dusí, si připravte máslovou jíšku na zahuštění. Máslo rozpusťte, vsypte k němu navršenou lžíci hladké mouky a chvilku míchejte. Jíška musí zůstat světle žlutá.
Krok 4
Jíšku promíchejte v omáčce a povařte asi 15 minut. Pak omáčku rozmixujte, přeceďte, přidejte citronovou šťávu a smetanu. Povařte dalších 5 minut a odstavte. Vložte do omáčky maso a nechte chvilku odstát. Podávejte s různě upravenou rýží. Ozdobte na talíři snítkou petržele.