Jak na hovězí pečeni po orientálsku | recept
Hovězí pečeně po orientálsku | recept. Šťavnaté plátky hovězího masa se slaninou na řezu, přelité hustou červenou omáčkou s houbami a zeleninou, takový je náš dnešní fotorecept. Zkuste si podle něj uvařit maso jinak než obvykle - po orientálsku. Tento pokrm vás rozhodně nezklame.
Co je potřeba
- 750 g zadního hovězího masa
- 50 g slaniny
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 250 g žampionů
- 200 g papriky
- 100 g rajčat
- malá plechovka rajčatového protlaku
- 100 ml červeného vína
- mletý pepř
- sůl
- worcester
- hladká mouka
- sádlo, olej nebo jiný vhodný tuk
- voda
Krok 1
Slaninu nakrájejte na proužky a prošpikujte jimi hovězí maso. Pomozte si špikovací jehlou nebo jen vykosťovací nůž (špičatý a úzký) zapíchněte do masa, vzniklý otvor prstem trochu roztáhněte a vložte do něj slaninu. Jestliže ji před tím necháte chvilku v mrazničce, půjde to lépe. Protknuté maso osolte a opepřete.
Krok 2
Oloupanou cibuli drobně pokrájejte a osmažte na malém množství tuku. Na tomto základě opečte připravené maso ze všech stran, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř. Opečené maso podlijte trochou vody, přidejte česnek, rajčatový protlak a pod poklicí duste doměkka. Během dušení maso podlévejte podle potřeby vodou a obracejte ho. Vody nepřidávejte moc, jen tolik, aby se maso nepřipalovalo.
Krok 3
V jiné nádobě na tuku poduste plátky žampionů, rajčat a proužky papriky. Do omáčky se tato směs přidává těsně před dokončením.
Krok 4
Jakmile je maso měkké, vyjměte ho a odložte stranou. Šťávu vyduste na tuk, přidejte navršenou lžíci hladké mouky, osmahněte ji a za stálého šlehání přilijte vodu. Za občasného promíchání omáčku alespoň 20 minut provařte. Několik minut před koncem přidejte červené víno.
Krok 5
Omáčku proceďte na zeleninu s houbami a vše společně prohřejte několik minut. Na závěr dochuťte několika kapkami worcesteru a popřípadě dosolte. Maso nakrájejte přes vlákno a na talíři přelijte omáčkou. Podávejte s rýží, bramborami nebo s přílohou podle vlastního uvážení.