Jak připravit noky z pečené červené řepy | recept
Noky z pečené červené řepy | recept. Červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny, avšak některým lidem bohužel příliš nechutná. Pokud chcete vyzkoušet chutný způsob, jak tuto zeleninu připravit, níže naleznete recept na noky z pečené červené řepy a brambor. Noky mají krásnou červenou barvu, jsou obohacené o železo a mnoho dalších cenných látek a dají se použít jako příloha k mnoha pokrmům.
Co je potřeba
- 3 menší bulvy červené řepy (asi 300 g pečené nastrouhané řepy)
- 4 středně velké brambory (asi 400 g pečených nastrouhaných brambor)
- zhruba 1 a půl hrnku hladké špaldové mouky + na podsypání těsta
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
Krok 1
Neoloupané brambory propícháme vidličkou a umístíme je spolu s neoloupanou červenou řepou na plech vyložený pečicím papírem. Upečeme je při 160 °C doměkka, trvá to podle velikosti asi 45 – 60 minut.
Krok 2
Po mírném vychladnutí brambory i řepu oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, sůl a přisypeme dostatečné množství špaldové mouky, abychom vypracovali nelepivé těsto.
Krok 3
Z těsta na důkladně pomoučeném vále vytvarujeme tenké válečky, které rozkrájíme na přibližně stejně velké kousky.
Krok 4
Noky vaříme v osolené vroucí vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je scedíme.
Noky z pečené červené řepy je možné osmažit na troše másla a čerstvých bylinkách (červenou řepu výborně doplní tymián, šalvěj či bazalka) a podávat sypané vlašskými ořechy a kozím sýrem či parmezánem. Skvěle se hodí také ke smetanovým či sýrovým omáčkám, k dušenému špenátu nebo jiné zelenině i k masu.
- Do těsta je možné přidat také strouhaný parmezán.
- Pokud seženete méně známou žlutou řepu, můžete ji použít místo červené.
- Noky z červené řepy lze podávat také pouze s bylinkovým pestem.