Jak připravit čevapčiči z lilku a cizrny | recept
Čevapčiči z lilku a cizrny | recept. Čevapčiči se tradičně připravuje z mletého masa, pokud si jej však chcete přichystat ve zdravější bezmasé variantě, můžete zkusit třeba následující recept na čevapčiči z lilku a cizrny. Pokud použijete sterilovanou cizrnu, je postup velmi rychlý. Šišky můžete smažit jako ty masové, zdravější však jistě budou, pokud je upečete v troubě.
Co je potřeba
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule či jarní cibulka
- 1 středně velký lilek
- 3 stroužky česneku
- 250 g sterilované cizrny
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce hladké špaldové mouky
- asi 3 lžíce kukuřičné strouhanky
- sůl, pepř, mletá paprika, čerstvá bazalka či petrželka
- pečicí papír a rostlinný olej na pokapání
Krok 1
Na olivovém oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Posléze přidáme na malé kousky pokrájený lilek, vše osolíme, opepříme a dusíme asi 10–15 minut do změknutí. Ke konci tepelné úpravy přidáme nadrobno nakrájený nebo prolisovaný česnek.
Krok 2
Cizrnu rozmixujeme s citronovou šťávou, solí a pepřem. V hmotě by měly zůstat i menší kousky cizrny.
Krok 3
Rozmixovanou cizrnu smícháme s vychladlým dušeným lilkem, vše ještě podle chuti osolíme, opepříme a okořeníme sladkou či pálivou mletou paprikou. Přidáme také nasekané čerstvé bylinky, špaldovou mouku a kukuřičnou strouhanku a vypracujeme směs, která bude dobře držet pohromadě. V případě potřeby přisypeme více strouhanky.
Krok 4
Z hmoty tvarujeme malé šišky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Šišky důkladně pokapeme rostlinným olejem.
Krok 5
Čevapčiči pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut dozlatova, do té doby s šiškami nemanipulujeme, aby se nerozpadly (je to podobné jako při přípravě falafelu).
Čevapčiči z lilku a cizrny podáváme s různě upravenými brambory nebo pouze se zeleninovým salátem.
Sterilovanou cizrnu lze nahradit sušenou cizrnou, kterou jsme předem namočili do vody a poté uvařili doměkka.