Jak připravit indické kuře tandoori | recept
Indické kuře tandoori | recept. Indická kuchyně je charakteristická voňavým a výrazným kořením. Pokud Vás již omrzelo tradiční pečené kuře, zkuste si jej připravit v indickém stylu. Kuře tandoori Vás jistě překvapí jednoduchou přípravou. Dá se konzumovat ihned po upečení, ale skvěle chutná také druhý den, klidně i studené.
Co je potřeba
- 1 kg kuřecích stehen (případně kuřecích čtvrtek)
Na marinádu si připravíme:
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 3 lžičky tandoori masala koření
- 1 lžička soli
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 hrnek bílého jogurtu
Krok 1
Kuřecí stehna několikrát nařízneme až ke kosti, lépe tak vstřebají chutě a není třeba je marinovat příliš dlouho.
Krok 2
Všechny ingredience na marinádu smícháme ve velké míse, přidáme kuřecí stehna a důkladně je v marinádě obalíme ze všech stran. Mísu překryjeme potravinářskou fólií, dáme ji do lednice a kuře necháme marinovat alespoň 2 hodiny (můžeme jej však nechat marinovat přes noc).
Krok 3
Kuřecí stehna vložíme do pekáče vyloženého pečicím papírem a dáme je péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme je asi 40 minut. Mezitím je několikrát potřeme marinádou, která nám zbyla v míse. Je taktéž vhodné maso v průběhu pečení otočit. Poté zvýšíme teplotu asi na 220 °C (případně zapneme i gril, pokud jím trouba disponuje) a kuře dopečeme ještě asi 15 minut, aby získalo zlatou barvu.
Krok 4
Kuře tandoori podáváme s dušenou rýží basmati, indickými plackami nebo jinou vhodnou přílohou. Studené se hodí třeba pro přípravu sendviče či zeleninového salátu.
- Bílý jogurt lze nahradit podmáslím.
- Koření můžeme na začátku osmahnout na rostlinném oleji a teprve po vychladnutí směs smíchat s jogurtem a dalšími ingrediencemi. Chuť koření bude ještě výraznější.