Jak připravit „masové“ kuličky z cukety | recept
Jak připravit „masové“ kuličky z cukety | recept. Masové kuličky se velmi často podávají s těstovinami a rajčatovou omáčkou, hodí se však i k rýži nebo bramborám či zeleninovému salátu. Pokud chcete odlehčit jídelníček, máme pro vás skvělý tip, jak připravit „masové“ kuličky z cukety, které se navíc pečou v troubě namísto smažení. Recept je přirozeně bezlepkový.
Co je potřeba
- 2 menší cukety
- 1 vejce
- 50 g měkkého tvarohu či hustého bílého jogurtu
- zhruba 1 až 1 a ½ hrnku kukuřičné strouhanky
- 2 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- sůl, pepř, čerstvé bylinky (např. bazalka, petrželka, tymián, oregano či rozmarýn)
- 2 lžíce olivového oleje
Krok 1
Cukety omyjeme a i se slupkou nastrouháme nahrubo. Strouhanou cuketu osolíme a necháme 20 minut v cedníku „vypotit“. Přebytečnou tekutinu poté ještě dobře vymačkáme.
Krok 2
Následně cuketu smícháme s vejcem, tvarohem, solí, pepřem a nasekanými čerstvými bylinkami. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a vše nakonec zahustíme kukuřičnou strouhankou. V případě potřeby přisypeme strouhanky více. Mělo by vzniknout hustější těsto, ze kterého půjdou navlhčenýma rukama vytvarovat kuličky.
Krok 3
Těsto důkladně promícháme a poté z něj tvarujeme malé kuličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky pokapeme olivovým olejem, vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova.
Krok 4
Cuketové kuličky podáváme třeba se špagetami (případně rýžovými těstovinami) a rajčatovou či zeleninovou omáčkou nebo (jak již bylo zmíněno) s jinou vhodnou přílohou.
- Do těsta na kuličky je možné přidat také strouhaný sýr.
- Cuketové kuličky si můžete připravit i do zásoby, zamrazit je a vytáhnout z mrazáku, kdykoliv budete potřebovat.