Jak upéct mrkvové řezy s ovesnými vločkami | recept
Mrkvové řezy s ovesnými vločkami | recept. Následující recept na rychlý moučník přijde vhod vždy, když se ohlásí nečekaná návštěva. Hlavní surovinou je strouhaná mrkev, ale málokdo ji v těstě odhalí. Díky pomerančové kůře buchta voní a mrkev není patrná ani v chuti. Tyto řezy se mohou péci i z cukety nebo jablek, záleží na tom, co máte doma. Podávat se mohou jen pocukrované, polité čokoládovou nebo jinou polevou či rozkrojené a potřené marmeládou nebo lehkým krémem.
Co je potřeba
- 600 g strouhané syrové mrkve
- 60 g jemných ovesných vloček
- 125 g másla
- 4 celá vejce
- 240 g moučkového cukru
- několik kapek vanilkové esence
- kůra ze 2 bio pomerančů
- 240 g polohrubé mouky
- 1,5 kypřicího prášku do pečiva
- hrst rozinek
- tuk a mouka na plech
Krok 1
Změklé máslo nebo jiný tuk na pečení v míse utřete s moučkovým cukrem, vanilkovou esencí a žloutky do pěny.
Krok 2
Přidejte syrovou, na jemné nudličky nastrouhanou mrkev a pomerančovou kůru. Promíchejte (z mrkve se uvolní šťáva) a přidejte ovesné vločky. Ovesné vločky do sebe za chvilku vsáknou uvolněnou tekutinu.
Krok 3
Zatímco těsto odpočívá, aby vločky nabobtnaly, ušlehejte sníh ze 4 bílků. Sníh musí být pevný a ihned po ušlehání se s ním musí pracovat, jinak řídne. Zapněte si troubu na 200 °C, aby měla čas se předehřát. Do misky k připravené směsi přidejte mouku promíchanou s práškem do pečiva a dobře ji vymíchejte.
Krok 4
Podle chuti přidejte rozinky namočené ve šťávě nebo rumu. Ušlehaný sníh přidejte až nakonec a opatrně ho zapravte do těsta.
Krok 5
Těsto pomocí stěrky rozetřete na plech s vyššími okraji a vložte do trouby. Po 10 minutách teplotu snižte na 180°C a moučník dopečte. Po vychladnutí můžete řezy dozdobit a podávat nakrájené na kostky. Vydrží dlouho vláčné.