Jak upéct pizzu z polenty | recept
Jak upéct pizzu z polenty | recept. Polenta je kaše připravená z kukuřičné mouky nebo krupice rozmíchané ve vodě. Podává se jako samostatný pokrm i jako příloha k masu nebo zelenině. Polenta se hodí také pro pečení různě obložených zeleninových koláčů, jakési obdobě pizzy. Kukuřice je přirozeně bezlepková, proto se hodí i pro celiaky. Následující recept berte jako inspiraci, těsto si nazdobte tak, aby vám pizza chutnala. Nezapomeňte ale pokaždé před obkládáním potřít těsto olejem, aby se nerozmáčelo.
Co je potřeba
- 500 ml vody (zeleninového vývaru)
- 130 g kukuřičné mouky
- špetka soli
- omáčka sugo (kečup, rajčatový protlak, krájená rajčata v konzervě)
- olivový olej (slunečnicový)
- žampiony
- oregano (bazalka)
- šunka nebo debrecínka
Krok 1
Kukuřičnou krupici namočte přes noc do vody, aby se zkrátila doba vaření. Před namočením ji spařte horkou vodou, abyste odstranili případnou hořkou chuť. Druhý den ji v téže vodě za stálého míchání uvařte dohusta. Jestliže máte instantní polentu, uvařte ji podle návodu na obalu.
Krok 2
Pekáček lehce potřete olejem a ještě horkou polentu na něj rozetřete. Pomozte si stěrkou namočenou ve vodě nebo ji uhlaďte lžící. Vrstva by měla být silná asi 5 mm. Povrch polenty potřete nejprve olejem a pak kečupem, protlakem či omáčkou sugo.
Krok 3
Připravený podklad pak nazdobte plátky čerstvých žampionů, kostičkami šunky, posypte oreganem, bazalkou nebo jinou bylinkou. Podle chuti přidejte i jiné ingredience, záleží na vás. Celý povrch posypte strouhaným sýrem, který máte rádi. Já nejraději používám goudu nebo čedar.
Krok 4
Slaný koláč zapečte při 200 °C do roztavení a zezlátnutí sýra. Podávejte teplé i studené.