Jak uvařit hovězí bourguignon | recept
Jak uvařit hovězí bourguignon | recept. Následující úprava hovězího masa má svůj původ ve Francii. Stejně jako mnoho jiných pokrmů má i tento recept více variací. Uvařit dobrý hovězí bourguignon není těžké, ale velmi zdlouhavé. Až ochutnáte, uvidíte, že i přesto si hovězí bourguignon uděláte znovu.
Co je potřeba
- 750 g hovězího masa
- 3 velké cibule
- 400 g mrkve
- 1 l červeného vína
- tymián několik větviček
- bobkový list 4 ks
- celý pepř 15 kuliček
- sůl
- 100 g špeku
Krok 1
Hovězí maso nakrájejte na kostky. Omytou a očištěnou mrkev s cibulí pokrájejte také na kolečka, ta cibulová překrojte v polovině, aby vznikly proužky. Připravte si všechny ostatní inredience. Červené víno nemusí být drahé, maso se bude dusit dlouho, vyhněte se však levnému, vyplatí se to.
Krok 2
Všechny připravené suroviny střídavě po vrstvách naskládáme do misky, kameninové nádoby (je nejlepší) nebo hrnce. Začneme cibulí, pak maso, mrkev a tak dokola, do spotřebování celého množství. Přidáme koření a celé zalijeme litrem červeného vína. Necháme v chladu 24 hodin rozležet.
Krok 3
Druhý den obsah nádoby scedíme, ale víno nevyléváme, odložíme ho stranou na později. Na řadě je nejméně příjemná věc z celé přípravy – rozdělení jednotlivých surovin tj. maso, mrkev a cibuli zvlášť.
Krok 4
Do studeného hrnce vložíme slaninu pokrájenou na kostičky a vyškvaříme ji. Hrnec se postupně zahřívá a ze slaniny se uvolní tuk, nemusí se tedy žádný přidávat. K vyškvařené slanině přidáme scezenou cibuli a osmahneme ji do světle hněda. Z cibule se nejprve odpaří voda, teprve pak zhnědne.
Krok 5
K cibuli přidáme maso, orestujeme ho a pak přidáme mrkev. Vše zalijeme vínem, ve kterém bylo maso naloženo. Na mírném ohni necháme pomalu asi 3 hodiny probublávat. Dobu vaření lze zkrátit použitím tlakového hrnce. Maso v něm bude hotové asi za hodinu. Bourguignon se podává s chlebem nebo vekou.