Jak uchovávat kvásek
Jak uchovávat kvásek | rady a tipy. Řada z nás si pochutnává na domácím chlebu, který si dopřává díky kvalitnímu kvásku. Nezapomínejme na to, že kvásek je živý organismus a byla by škoda o něj přijít, protože nevíme, jak o něj pečovat. Jak to ale udělat, když třeba potřebujeme odjet z domova na delší dobu pryč? Máme ho rozdat sousedům nebo existují způsoby, jak ho i po dobu naší nepřítomnosti uchovat?
Co je potřeba
chlebový kvásek, skleněná lahev s víkem
Krok 1
Připomeňme si, že kvásek je vlastně živý organismus. Jde o celý komplex mikroorganismů, které se živí škrobem, obsaženým v mouce. Nejčastěji se používá kvalitní žitná mouka. Při těchto metabolických procesech vzniká mimo jiné oxid uhličitý, který kypří, a kyselina mléčná.
Ke svému životu potřebuje kvásek pravidelně dodávat dobré krmivo, a tím je mouka a voda. Potud je vše v pořádku, mikroorganismy si žijí svůj život a nemusíme si s nimi dělat starosti.
Krok 2
Běžně se kvásek skladuje ve skleněné, průhledné lahvi v chladničce a bez přikrmování vydrží zhruba týden. Jakmile ale nemůžeme o kvásek dlouhodobě, pravidelně pečovat, je dobré ho „zakonzervovat“.
Krok 3
Možnosti uchování kvásku
Varianta 1. – zahuštění moukou
Odeberte část kvásku a přidejte k němu žitnou mouku, aby připomínal drobenku. Pak ho rozdrobte, vložte do sklenice s víkem a uložte do chladu. Po návratu kvásek oživíte tak, že přidáte vlažnou vodu, rozmícháte, a tím se oživí tvorba enzymů. Tento postup se hodí, když jedeme třeba na dva týdny na dovolenou.
Krok 4
Varianta 2. – usušení
Pracujeme se zralým „hladovým“ kváskem – to je takový, který čeká na přikrmení. My ho ale přikrmovat nebudeme. Rozetřeme jeho tenkou vrstvičku na pečicí papír a necháme dva dny důkladně vyschnout, nejlépe při pokojové teplotě. Pak tuto vrstvu rozdrobíme a uložíme do sklenice s víkem. Takto usušený kvásek vydrží velmi dlouho, a to týdny nebo dokonce měsíce. K jeho oživení potřebujeme opět vlažnou vodu, rozmícháme a dál o něj pečujeme.
- Pokud má kvásek odlišnou barvu, ztmavne, vytvoří se na něm plíseň nebo se oddělí hustší část od té kapalné, raději ho nepoužívejte a vyrobte si nový.
- Jestliže se změnila vůně kvásku a zápach připomíná aceton, platí to samé – kvásek oželte a pusťte se do přípravy nového.