Jak připravit kuřecí játra po farmářsku | recept
Kuřecí játra po farmářsku | recept. Játra jsou vděčnou a levnou surovinou, ze které se dají připravovat nejrůznější pokrmy. Určitě znáte játra dušená na cibulce. Pokud si je chcete připravit v chuťově výraznější variantě doplněné o zeleninu, vyzkoušejte náš recept na kuřecí játra po farmářsku. Játra se předem marinují a získají díky tomu skvělou chuť i aroma.
Co je potřeba
- 500 g kuřecích jater
- asi 300 g čerstvé či mražené zeleniny nakrájené na kousky (hodí se třeba mrkev, brokolice, hrášek, květák, pórek, paprika, apod.)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 středně velká cibule
- 1 lžička kukuřičného škrobu a trocha vody či vývaru na podlití
- sůl podle chuti
Na marinádu si připravíme:
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (případně postačí sušené)
- 3 lžíce rostlinného oleje
- pepř, mletou papriku
Krok 1
Nejprve připravíme následujícím způsobem marinádu: Do misky nasypeme česnek nakrájený na plátky, nasekané bylinky a koření. Vše zalijeme rostlinným olejem a důkladně promícháme.
Krok 2
Játra očistíme a pokrájíme na menší kousky. Vložíme je do mísy a zalijeme připravenou marinádou. Játra poté necháme v lednici marinovat asi 30 minut.
Krok 3
Na rozpáleném oleji osmažíme nahrubo nakrájenou cibuli, dokud nezačne lehce zlátnout. Posléze přidáme marinovaná játra a orestujeme je ze všech stran.
Krok 4
Přisypeme kousky zeleniny, směs podlijeme trochou vody či vývaru a dusíme ji asi 15 minut.
Nakonec játra zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným ve studené vodě, podle chuti je osolíme (případně dokořeníme) a necháme prohřát.
Krok 5
Kuřecí játra po farmářsku podáváme s pečenými či šťouchanými brambory nebo s dušenou rýží.
- Játra můžeme vylepšit, pokud cibuli opečeme na slanině.
- Z bylinek se k játrům hodí třeba bazalka, majoránka, tymián, šalvěj či petrželka. Na jaře můžete přidat také medvědí česnek.