Jak na zdravější velikonoční nádivku
Velikonoční nádivka je tradiční pokrm, který se připravuje ze staršího pečiva, uzeného masa a velké spousty jarních bylin. Tento recept je od klasické varianty chuťově k nerozeznání. Chutnat bude naprosto všem, i těm největším odpůrcům zdravé stravy. V této variantě použijeme vícezrnné pečivo, libové uzené maso a místo másla, přidáme dýňová a slunečnicová semínka. Samozřejmostí jsou pak kopřivy, medvědí česnek a další bylinky.
Co je potřeba
Recept na 8 porcí:
- 3 rustikální bagetky (nebo jiné vícezrnné či celozrnné pečivo, celkem okolo 300 – 400 g pečiva)
- 200 ml mléko
- 5 vajec
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- 300 g libové uzené kýty nebo velmi kvalitní šunky od kosti
- olej podle potřeby
- 40 g libovolných semínek (já použila dýňová a slunečnicová)
- podle chuti: kopřivy, medvědí česnek, pažitka, petrželka nebo celerová nať, jarní cibulka
- navíc: čerstvé listy ze zeleniny, které bychom jinak vyhodili (já použila listy z bílé kulaté ředkve, hodí se i z kedlubny, ředkviček, apod.) nebo zelenou část pórku
Krok 1
Pečivo, ideálně koupené den předem, nakrájíme na kostičky a necháme oschnout. Rozdělíme vejce na žloutky a bílky. Ke žloutkům přidáme mléko, sůl, pepř a muškátový oříšek. Do této směsi přidáme oschlé pečivo, které necháme nasát tekutinu.
Krok 2
Mezitím si zapneme troubu na 200 °C a zapékací mísu vyložíme pečícím papírem, nebo ji vymažeme olejem, příp. máslem. Uzené maso nebo šunku nakrájíme na kostičky a na troše oleje je orestujeme. Bylinky a ostatní zelené si nakrájíme nadrobno. Kopřivy před krájením spařte vařící vodou, aby vás nepopálily. A nakonec si z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh.
Krok 3
Do nasáklého pečiva přidáme orestované maso, semínka a bylinky. Zamícháme a opatrně přidáváme vyšlehaný sníh. Směs poté přendáme do zapékací mísy, uhladíme a pečeme do zlatova asi 30 minut.
Energie a živiny na 1 porci:
1060 KJ (250 kcal), 16 g bílkovin, 26 g sacharidů, 9 g tuků